ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ

Πείρα δεκαετιών «στάζει» το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα όπως τα έζησα», που ήδη βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Στις 478 σελίδες του περιγράφονται λεπτομέρειες που δεν καταγράφηκαν στις σελίδες των εφημερίδων ή στα τηλεοπτικά βίντεο από εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως τα έζησε ο «πρύτανης» του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Αλλα από αυτά εξιχνιάστηκαν και οι αποκαλύψεις για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δολοφόνων συζητούνταν για πολύ καιρό και άλλα παραμένουν ως σήμερα ανεξιχνίαστα, όπως η δολοφονία του Κώστα Ταχτσή, η σφαγή της οικογένειας Χρυσαφίδη, η διπλή εκτέλεση του Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ και της καλλονής φίλης του Σβετλάνα Κότοβα ή η δολοφονία της διάσημης ιερόδουλης Γαβριέλλας Ουσάκοβα.

Και στα 34 εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ο Πάνος Σόμπολος έκανε ρεπορτάζ μέρα και νύχτα, όπου και αν συνέβησαν. Και δεν αρκέστηκε σε όσα μετέφερε με την πένα ή την κάμερα στο ευρύ κοινό, αλλά συνέχισε τη δημοσιογραφική έρευνα συγκεντρώνοντας στοιχεία και μαρτυρίες για τους πρωταγωνιστές των ματωμένων υποθέσεων που δεν είχαν γίνει ποτέ γνωστά.

«Μίλησα με τους περισσότερους δράστες πρωταγωνιστές των υποθέσεων. Αποτύπωσα την ψυχολογική τους κατάσταση και αντιμετώπισα τις αντιδράσεις τους. Είδα όλα τα θύματα στην κατάσταση στην οποία είχαν καταλήξει και μίλησα με συγγενείς, φίλους και γείτονές τους, ενώ ήμουν σε συνεχή επαφή με τις προανακριτικές Αρχές και ενημερωνόμουν για την όποια εξέλιξη» αναφέρει στον πρόλογό του ο γνωστός δημοσιογράφος.

ΜΕΤΑΞΗ ΑΛΛΩΝ

Η δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή μέσα στην μονοκατοικία τον Αύγουστο του 1988

Ο Πάνος Σόμπολος περιγράφει τι αντίκρισε στις 27 Αυγούστου 1988 στη μονοκατοικία του Κολωνού όπου βρέθηκε δολοφονημένος ο 60χρονος συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, που έγινε γνωστός με το έργο του «Το τρίτο στεφάνι», ολόγυμνος πάνω στο κρεβάτι του:

«“Τον στραγγάλισαν με τα χέρια” είχε αποφανθεί ο ιατροδικαστής… Ολα τα φώτα στο σπίτι ήταν αναμμένα και τα δωμάτια αναστατωμένα: πράγματα πεταμένα εδώ και εκεί, ακόμα και στο μπάνιο. Τα πάντα ήταν άνω κάτω. Το ερκοντίσιον βρισκόταν σε λειτουργία. Ολα αυτά καταδείκνυαν καραμπινάτη εγκληματική ενέργεια με κίνητρο τη ληστεία. Μέσα σε μια ντουλάπα που ήταν ανοικτή είδα γυναικεία ρούχα και περούκες, που, όπως μου είπαν αργότερα, φορούσε κατά καιρούς ο άτυχος συγγραφέας… Σύχναζε στις περιοχές Ομονοίας, Κουμουνδούρου, Αθηνάς, Ψυρρή και Βάθη, όπου έβρισκε εφήμερους φίλους. Κάποιοι κατέθεσαν ότι έφερνε στο σπίτι του φαντάρους και ναύτες, όχι όμως τα ίδια πρόσωπα. Ενας από τους γείτονες είχε δηλώσει ότι τη μοιραία νύχτα είχε δει τον 60χρονο να μπαινοβγαίνει στο σπίτι του με τρεις διαφορετικούς νεαρούς…»

Η κατάθεση του γείτονα Γιώργου Χ., που είδε τον Ταχτσή ντυμένο με γυναικεία ρούχα και ξανθιά περούκα να συνοδεύει τον ένα μετά τον άλλο τρεις νεαρούς στο σπίτι του, έστρεψε τις αστυνομικές έρευνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που όμως δεν εντοπίστηκαν. Το τελευταίο ήταν πιθανότατα ο δολοφόνος: «Ο τρίτος είχε μουστάκι και ήταν μεγαλύτερος από τους προηγούμενους. Περίπου 35 χρονών. Φορούσε λευκό πουκάμισο και φαινόταν καλοντυμένος. Τον είδα κάποια στιγμή να υποβαστάζει τον Ταχτσή, που φαινόταν καταβεβλημένος, και χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα μπήκαν στο σπίτι του. Η ώρα θα ήταν 4:30 με 5:00 τα ξημερώματα».

Ο Πάνος Σόμπολος καταθέτει την άποψη της οικογένειας του συγγραφέα ότι ο δράστης μπορεί να μην ήταν ένας εφήμερος εραστής: «Ο συγγραφέας ετοίμαζε ένα βιβλίο μέσα στο οποίο θα υπήρχαν αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα στους κοσμικούς κύκλους της υψηλής κοινωνίας όπου σύχναζε. Ο ίδιος έλεγε ότι θα προκαλούσε μεγάλο σοκ στην κοσμική Αθήνα και θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά την έκδοσή του. Σύμφωνα με την εκδοχή της οικογένειας Ταχτσή, κάποιος από αυτούς που θα θιγόταν σημαντικά από το βιβλίο του, ίσως έβγαλε από τη μέση τον συγγραφέα για να του κλείσει το στόμα και σκηνοθέτησε τη ληστεία».

H άγρια σφαγή της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη

Το θρίλερ με την άγρια σφαγή του βιομηχάνου Μιχάλη Χρυσαφίδη, της συζύγου του Ελίζαμπεθ και των δύο παιδιών τους μέσα στην πολυτελή βίλα τους στην οδό Θησέως 10 στην Εκάλη τον Ιούνιο του 1991, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ως δράστης φέρεται ο 28χρονος Ταϊλανδός μπάτλερ Πρασέρτ Σερτουασάνα που αναχώρησε για την πατρίδα του μαζί με τη σύζυγο, τη μητέρα και τη θεία του πριν αποκαλυφθεί το πρωτοφανές ξεκλήρισμα της οικογένειας.

«Τα άψυχα κορμιά της οικογένειας Χρυσαφίδη ήταν όλα φιμωμένα με κουρελιασμένα πουκάμισα, πλην του ενός παιδιού, που είχε φιμωθεί με πετσέτα. Βρέθηκαν σε τρία δωμάτια-αποθήκες του υπογείου της βίλας. Υπήρχαν παντού αίματα. Οι χώροι μύριζαν άρωμα αλλά και πτωμαΐνη. Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης είχε ραντίσει τα κορμιά και τους χώρους με αρώματα, ενώ τα πτώματα μύριζαν λόγω της αρχόμενης σήψης. Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι τα διάκενα ανάμεσα στις πόρτες και το δάπεδο ήταν φραγμένα με πετσέτες» περιγράφει ο συγγραφέας.

Ως κίνητρο της ομαδικής σφαγής θεωρείται η ληστεία, αλλά ο μυστηριώδης μπάτλερ που όλοι γνώριζαν ως «Τάι» δεν βρέθηκε ποτέ στην Μπανγκόκ όπου επιβεβαιωμένα έφτασε, καθώς οι Αρχές της Ταϊλάνδης επικαλέστηκαν ότι δεν υπήρχε δικαστική συνδρομή με την Ελλάδα ώστε να ερευνήσουν την υπόθεση.

«Τι ακριβώς πήρε μαζί του ο Τάι φεύγοντας για την πατρίδα του κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, δεδομένου ότι ολόκληρη η οικογένεια Χρυσαφίδη ξεκληρίστηκε. Ποιος μπορεί να πει αν υπήρχαν χρήματα στο σπίτι ή θησαυροί; Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την έκδοση του μπάτλερ στην Ελλάδα αλλά παρά την επιμονή και τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα».

Το περίεργο είναι ότι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οι ύποπτοι είχαν ήδη φτάσει στην Ταϊλάνδη όταν ξεψύχησε το τελευταίο θύμα, η Ελίζαμπεθ Χρυσαφίδου. «Μήπως υπήρχε και άλλος αυτουργός στο τετραπλό έγκλημα;» αναρωτιέται ο συγγραφέας».

Ο φόνος της πιο διάσημης ιερόδουλης, Γαβριέλλας

Η πιο διάσημη ιερόδουλη της χώρας, που από το κρεβάτι της είχαν περάσει γενιές και γενιές Ελλήνων επί σχεδόν μισό αιώνα, είχε βρεθεί στραγγαλισμένη στο νεοκλασικό σπίτι της στην οδό Μ. Ευγενικού 14 στον Λυκαβηττό στις 25 Αυγούστου 1991.

«Ηταν 75 χρονών και προσέφερε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωή της τις υπηρεσίες της, συντροφεύοντας τους άντρες που ήθελαν να περάσουν κάποια ώρα στο κρεβάτι της και να γευθούν τα χάδια και την αγκαλιά της… Γείτονες με τους οποίους μίλησα, μου έλεγαν ότι αποκλείεται να την είχε σκοτώσει Ελληνας, καθώς όλοι οι γείτονες, γνωστοί και άγνωστοι, αγαπούσαν και σέβονταν τη Γαβριέλλα» γράφει ο Πάνος Σόμπολος.

Το σπίτι της σύγχρονης «μαντάμ Ορτάνς» ήταν αναστατωμένο, αλλά κανείς δεν γνώριζε αν και τι πολύτιμο μπορεί να φύλαγε η πασίγνωστη ιέρεια του έρωτα από την Κριμαία, που είχε εκδώσει και την αυτοβιογραφία της δέκα χρόνια πριν από τη δολοφονία της. «Στα πενήντα ένα χρόνια που ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα είχε βγάλει πολλά χρήματα, είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία και είχε κάνει επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ διέθετε καταθέσεις και σε τράπεζες…» αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος.

Το θρίλερ στη Βαρυμπόμπη με το πτώμα διαβόητου εκτελεστή

Συμβόλαια θανάτου, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πολυτελής ζωή και πανέμορφες γυναίκες ήταν τα συστατικά του θρίλερ που αποκαλύφθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1997 όταν, καθ’ υπόδειξη Ρώσων αξιωματικών, βρέθηκε στη Βαρυμπόμπη το πτώμα του διαβόητου εκτελεστή της μαφίας του Κουργκάν Αλεξάντερ Σολόνικ, υπαίτιου για πληρωμένες και μη δολοφονίες, μεταξύ των οποίων τεσσάρων ομοεθνών του αστυνομικών.

«Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δολοφόνοι ήταν πάνω από δύο. Του πέρασαν το σχοινί στον λαιμό και το έσφιγγαν σιγά σιγά, ενώ φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι τον κρατούσαν. Είναι πολύ πιθανό να τον πίεζαν με αυτόν τον αργό θάνατο να ομολογήσει κάτι που οι ίδιοι του ζητούσαν».

Στις 11 Φεβρουαρίου εντοπίστηκε στο Λαγονήσι η πολυτελέστατη βίλα που ο Σολόνικ είχε νοικιάσει παριστάνοντας τον ομογενή με το όνομα «Βλαδίμηρος Κέσοβ» για να μεταφέρει τις «δραστηριότητές» του στην Ελλάδα. Την επομένη βρέθηκαν άλλες δύο βίλες στην ίδια περιοχή, που χρησιμοποιούσαν οι πέντε ομοεθνείς συνεργάτες του που είχαν εξαφανιστεί. Και στα τρία σπίτια, αλλά και σε δύο Ι.Χ. που βρέθηκαν τις προσεχείς ημέρες στο παλιό αεροδρόμιο, βρέθηκαν πολλά όπλα. Ομως, τρεις μήνες αργότερα -στις 10 Μαΐου- σε μικρή απόσταση από την πρώτη βίλα, αποκαλύφθηκε η φρικτή δολοφονία της 19χρονης πανέμορφης φίλης του αρχιμαφιόζου και πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα, που είχε έρθει στην Ελλάδα να τον βρει!

«Βρέθηκε ένας πρόχειρος τάφος στον οποίο ήταν θαμμένα μια βαλίτσα, ένα σακβουαγιάζ και μια πετσέτα μπάνιου, που περιείχαν μέλη τεμαχισμένου γυναικείου πτώματος αγνώστου ταυτότητας. Ειδικότερα, στη βαλίτσα υπήρχε ο κορμός του σώματος, στο σακβουαγιάζ το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια και στην πετσέτα τα σπλάχνα… Ο θάνατός της είχε επέλθει συνεπεία στραγγαλισμού. Οι δράστες τη στραγγάλισαν, όπως και τον φίλο της Σολόνικ… Για τον τεμαχισμό του πτώματος του φωτομοντέλου είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό πριόνι με το οποίο είχαν τεμαχίσει την κοπέλα σε συνολικά επτά κομμάτια» διηγείται ο Πάνος Σόμπολος!

Ο ίδιος μας λέει:
Με τους περισσότερους αρνητικούς πρωταγωνιστές του αστυνομικού ρεπορτάζ κρατάω ακόμη σχέσεις. Με τον Ρωχάμη συναντηθήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες και χάρηκα ιδιαίτερα που είδα ότι καταφέρει να επανενταχθεί ξανά, να κάνει οικογένεια και να έχει έντιμο βίο. Εμένα αυτοί είναι “οι άνθρωποι μου”. Οι κακοποιοί, οι παράνομοι όταν πηγαίνω στις φυλακές είναι η καλύτερη τους. Θυμάμαι ότι μία φορά είχε γίνει μία εξέγερση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, την εποχή που ήμουν ακόμη στην ΕΡΤ. Πήγα να καλύψω το θέμα και όταν πλησίαζα στο προαύλιο με είδαν κάποιοι που ήταν ανεβασμένοι στον εξωτερικό τοίχο και άρχισαν να φωνάζουν “ήρθε ο Σόμπολος”. Με πιάνει ο εισαγγελέας και μου λέει “μπορείς να μας βοηθήσεις, δεν πας να τους πιάσεις και να μιλήσεις στους πρωτεργάτες; εσένα σε ακούνε”. Αυτό συνέβη πάλι στον Κορυδαλλό, όταν είχαν γίνει κάποιες δολοφονίες μέσα στην φυλακή.

Με δύο λόγια, είχα πάντα καλές σχέσεις μαζί τους γιατί μπορεί να ήταν εγκληματίες αλλά δεν τους αδικούσα σε αυτά που έγραφα. Αν είχε κάνει κάποιος για παράδειγμα 79 ληστείες δεν έβαζα ποτέ 80. Μετά έβλεπα τις υποθέσεις τους με ανθρωπιά, προσπαθούσα να φωτίσω πτυχές που δεν φαίνονταν. Μην ξεχνάμε η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, δεν είναι επάγγελμα. Αυτή είναι η αποστολή μας να περνάμε μηνύματα και να κάνουμε τους αναγνώστες να δουν που σκέφτεται και πως λειτουργεί και η άλλη πλευρά. Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε δικαστές για να δικάσουμε, αποστολή μας είναι να δώσουμε μία όσο πιο αντικειμενική και σφαιρική εικόνα.