ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΖΩΗ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΖΩΗ

Η είδηση που έχει κάνει το γύρω του κόσμου θέτει για άλλη μια φορά ενώπιόν μας το θέμα των δικαιωμάτων που παιδιού που τόσο πολύ συζητάμε και θεσμοθετούμε σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Η Κίνα, η χώρα που θα μας σώσει από την οικονομική δυσπραγία εδώ και χρόνια όπως είναι γνωστό πουλάει μωρά διεθνώς… Μερικά μωρά όμως έχουν άλλη τύχη και δημιουργούν συζήτηση και διαδικτυακή ευαισθησία που σοκάρει!
Ο λόγος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των παιδιών ανθίζει δυναμικά σε κείμενα και δηλώσεις, σε θεσμούς και φόρα που τυγχάνουν κύρους και επισημότητας.
Ο λόγος για τα ακανθώδη αυτά ζητήματα επιτρέπει ένα πολιστισμικό άλοθι στους πολιτισμένους λαούς που πλέον έχουν αποκτήσει παγκόσμια ταυτότητα.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για όλους.
Οι νόμοι σήμερα που οι θρησκείες έχουν λάβει τη διάσταση που αρμόζει στα δόγματα παίζουν το ρόλο του κοινωνικού καθρέπτη είτε ισχύουν και εφαρμόζονται είτε όχι
Οι νόμοι που έχουν πλέον ενα χαρακτήρα συμβολικό περισσότερο παρά κανονιστικό.
Το βρέφος “59” και η μοίρα του στον υπόνομο θυμίζει την κινέζικη παροιμία πως αν επιβιώσεις από τον όλεθρο σε περιμένει μια λαμπρή ζωή. Είναι δύσκολο να επιβεβαιώσει κανείς τη ρήση.
Δύσκολο για τα παιδιά των πανελληνίων, δύσκολο για τα παιδιά των μεταναστών, δύσκολο για τα παιδιά που οι νεοέλληνες εγκαταλείπουν σε ιδρύματα μη μπορώντας να τα θρέψουν, δύσκολο για κάθε παιδί στις μέρες μας. Οχι γιατί σε άλλους καιρούς τα παιδιά παιρνούσαν καλύτερα. Το δίχως άλλο όχι. Αλλά γιατί σήμερα τους λέμε ότι έχουν δικαιώματα, τα στηρίζουμε ψυχολογικά, έχουμε τη γνώση και τα μέσα αλλά περιοριζόμαστε σε θρησκευτικά νομοθετικά αναθέματα που εν τέλει δεν μπορούν να βγάλουν κανένα μα κανένα παιδί από τους υπονόμους της παγκόσμιας ευημερίας…

“Αποτροπιασμός, αλλά και συμπόνια. Ανάμεικτα ήταν χθες τα συναισθήματα στην Κίνα για το βρέφος που πέρασε τις πρώτες ώρες της ζωής του σε έναν σωλήνα αποχέτευσης, καθώς νέες πληροφορίες θέλουν τη μητέρα του να παρακολουθούσε σιωπηλά λεπτό προς λεπτό τη διάσωσή του. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των κινεζικών Αρχών, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν το νεογέννητο αγοράκι βρέθηκε σφηνωμένο στον σωλήνα επίτηδες ή κατά λάθος. Την ίδια ώρα, οι κινέζοι χρήστες του Ιντερντετ που την Τρίτη καταδίκαζαν την ωμότητα της μητέρας χθες αμφέβαλλαν. Ηταν μία πράξη πανικού από μια νέα και φοβισμένη γυναίκα; αναρωτήθηκαν πολλοί, ενώ άλλοι καταδίκαζαν το κοινωνικό στίγμα το οποίο βαραίνει τις γυναίκες στην Κίνα που γεννούν παιδιά εκτός γάμου. Η ίδια η μητέρα, η οποία εντοπίστηκε αργότερα από τις Αρχές, κατέθεσε ότι το μωρό γλίστρησε στην τουαλέτα λίγα δευτερόλεπτα αφότου το γέννησε. Οσο προσπαθούσε να το τραβήξει τόσο πιο βαθιά σφηνωνόταν, υποστήριξε. Επειτα από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την οποία έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να κρύψει από τους γείτονες φορώντας φαρδιά ρούχα, ο τοκετός κατέλαβε εξαπίνης την 22χρονη γυναίκα. Στις 25 Μαΐου, νομίζοντας ότι απλώς πρέπει να πρέπει να πάει στην τουαλέτα, η νεαρή μητέρα κατέβηκε στη δημόσια τουαλέτα του κτιρίου όπου διέμενε. Χωρίς να καταλάβει πώς – υποστηρίζει – είδε το μωρό να έρχεται και αμέσως μετά γλίστρησε μέσα στη λεκάνη μαζί με τον πλακούντα. Σε αλλόφρονα κατάσταση, έτρεξε πάνω στο διαμέρισμά της, πλύθηκε από τα αίματα, φόρεσε καθαρά ρούχα και ειδοποίησε τον σπιτονοικοκύρη ότι ακούει το κλάμα ενός μωρού από τις σωληνώσεις. Εκείνος με τη σειρά του κάλεσε την Πυροσβεστική. Οσο οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να το απεγκλωβίσουν με σιδηροπρίονα, εκείνη περιφερόταν δεξιά και αριστερά. Αγωνιούσε για τη διάσωση του μωρού της, αλλά συνάμα έτρεμε μήπως ανακαλύψουν ότι είναι η μητέρα του.
Η ταυτότητα της γυναίκας, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έγινε γνωστή δύο ημέρες αργότερα. Επειτα από διεξοδική έρευνα σε όλα τα διαμερίσματα του κτιρίου οι Αρχές βρήκαν στο διαμέρισμα της γυναίκας αιματοβαμμένο χαρτί υγείας, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούσαν επικείμενη μητρότητα. Παρ’ όλα αυτά, την ημέρα της διάσωσης κανένα στοιχείο στη συμπεριφορά της δεν πρόδωσε το μητρικό της ένστικτο: αφότου το μωρό διακομίστηκε στο νοσοκομείο, επέστρεψε κανονικά στη δουλειά της.
Το αγοράκι, γνωστό πλέον σε όλη την Κίνα με την κωδική ονομασία που του έδωσαν στο νοσοκομείο – μωρό «Νο 59» – αναρρώνει με λίγες αμυχές και ελαφρά βραδυκαρδία. Μέχρι στιγμής χιλιάδες Κινέζοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να το υιοθετήσουν. Τα δύσκολα φαίνεται ότι έχουν περάσει για το μωρό «Νο 59», σχολιάζουν οι βρετανικοί «Τάιμς», θυμίζοντας ένα κινεζικό ρητό που λέει ότι «εάν επιβιώσεις από τον όλεθρο, θα έχεις μια λαμπρή ζωή».