Σύμφωνο Συμβίωσης

Σύμφωνο Συμβίωσης

 Στην επίσημη ιστοσελίδας της Βουλής των Ελλήνων αναρτήθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σύναψης του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια, αναμένεται να εισαχθεί στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναγκαιότητα της νομικής αναγνώρισης των ενώσεων των ομόφυλων προσώπων προκύπτει από τις αρχές της ισότητας των πολιτών και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όπως αυτά προστατεύονται ήδη στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, από τα άρθρα του Συντάγματος κρίσιμα είναι τα άρθρα 2 παρ. 1 (σεβασμός και προστασίας της αξίας του ανθρώπου), 4 παρ. 1 (οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου), 5 παρ. 1 (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας) και 9 παρ. 1 εδαφ. 2 (η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή είναι απαραβίαστη).

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί και η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην υπόθεση Βαλλιανάτος κλπ. κατά Ελλάδος, για την παραβίαση των άρθρων 8 και 14 της ΕΣΔΑ, για το λόγο ότι ο ν. 3719/2008 αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης.

 Το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με το υπό διαβούλευση, ενώ το ίδιο νομοσχέδιο περιλμαβάνει μία σειρά διατάξεων μη σχετικών με το σύμφωνο συμβίωσης, όπως π.χ. σχετικά με την αστική ευθύνη του Τύπου.