Συνταγματολογων διάλογοι

Συνταγματολογων διάλογοι

 
Παραθέτουμε αρχικά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις
ΠΑΣΟΚ: Στον ΣΥΡΙΖΑ ο συνταγματολόγος της Χ.Α
ΑΘΗΝΑ 29/04/2014
Έντονη κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τοποθέτηση του Ηλία Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του, καταλογίζοντάς της ότι «πέρα από κάθε όριο πολιτικής λογικής επιλέγει τον “συνταγματολόγο” της Χρυσής Αυγής».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις ο Ηλίας Νικολόπουλος έχει παρέμβει τηλεφωνικά σε δημοσιογραφικές εκπομπές -πλυντήρια του νεοναζιστικού μορφώματος για να υποστηρίξει, δήθεν νομικά, όλα τα επιχειρήματά της (16/01 στην εκπομπή του κ.Τράγκα, 16/3 στο Kontra Channel και 20/3 στο κανάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη)».
Προσθέτει ότι «οι τοποθετήσεις του κ. Νικολόπουλου είναι δημόσιες και επαναλαμβανόμενες» και πως «δεν είναι προϊόν υποκλοπής και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση».
Αντίθετα, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «κινούνται στο περιθώριο της συνταγματικής θεωρίας και αξιοποιούνται προπαγανδιστικά από τη Χρυσή Αυγή», με τις «απόψεις» του να προκαλούν χαμόγελα ικανοποίησης στα στελέχη της Χρυσής Αυγής».
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει στρατηγικά να συγκροτήσει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο από προσωπικότητες που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού επενδύοντας σε συμβολισμούς και ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους».
Αν και σημειώνει ότι «η συγκρότηση των ψηφοδελτίων κάθε κόμματος είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη», το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «το εκλογικό σώμα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακριβώς συμβολισμό εμπεριέχει η επιλογή του κ. Νικολόπουλου».
«Εμείς θα μείνουμε με την απορία: Ποια άποψη και ποια κοινωνική συμπεριφορά δεν χωρά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εν συνεχεία παραθέτει λινκς με τις παρεμβάσεις Νικολόπουλου και πώς σχολιάζονται από τη Χρυσή Αυγή:
Ελεύθερος Σκοπευτής – Κανάλι “Ε” (16/01):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3p_gnoW21kw
Αντι -ρήσεις – Kontra Channel (16/3):
http://www.youtube.com/watch?v=uTy3rU0I-YI
Εναλλακτικό Δελτίο – Κανάλι ART (20/3):
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=trpKqAQIV6w
Ιστοσελίδα Χρυσής Αυγής
1. http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/oi-bouleutes-ths-chrushs-aughs-sto-enallaktiko-deltio-tou-art-binteo
2. http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/kukloforei-h-ethnikh-efhmerida-empros-fullo-no-39
Ιστοσελίδα Κοινωνικός Εθνικισμός (Χρυσή Αυγή)
http://koinonikosethnikismos.wordpress.com/2014/04/26/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF/

Παραθέτουμε και τις απαντήσεις που δόθηκαν :

Νέα παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού κόμματος από τον καθηγητή που κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ως ο «συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Νικολόπουλο σημειώθηκε σήμερα. Ο καθηγητής Ηλίας Νικολόπουλος, που κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ως ο «συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής σε νέα του παρέμβαση υποστήριξε ότι ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συμμετοχή της ΧΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές», υποστήριξε ο κ. Νικολόπουλος σε συνέντευξή τού στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Ο προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος είναι ένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι ο κ. Νικολόπουλος, με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, έχει παρέμβει τηλεφωνικά σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις «σε δημοσιογραφικές εκπομπές-πλυντήρια του νεοναζιστικού μορφώματος για να υποστηρίξει, δήθεν νομικά, όλα τα επιχειρήματα της».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει στρατηγικά να συγκροτήσει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο από προσωπικότητες που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού επενδύοντας σε συμβολισμούς και ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει με το ερώτημα: «Ποια άποψη και ποια κοινωνική συμπεριφορά δεν χωρά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;».

Πάντως, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί επισήμως η συμμετοχή του κ. Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του Αλέξη Τσίπρα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του από τη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της «αποπροσανατολιστικής» όπως την χαρακτήρισε θέση του κόμματος στο μειονοτικό (με αφορμή την εκπαραθύρωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον κατάλογο των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών).

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος είχε επικρίνει τις δηλώσεις και τις θέσεις του «τουρκόφιλου» καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, επίσης υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για τα μειονοτικά θέματα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που η πολιτική ζωή της χώρας χωράει τόσους πολλούς συνταγματολόγους:
Καμίνης για δήμαρχος
Βενιζέλος: ΕΛΙΑ
Χρυσόγονος: ΣΥΡΙΖΑ
Κατρούγκαλος: ΣΥΡΙΖΑ
Νικολόπουλος: ΣΥΡΙΖΑ
Τσακυράκης: ΠΟΤΑΜΙ
Και ακόμη ίσως όλους να μην τους ξέρουμε με βεβαιότητα. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα έγινε ιδιαίτερα σημαντικό για τη μοίρα του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες. Η εμπλοκή όμως στην ενεργό δράση πλείστων εξ αυτών είναι που επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερους προβληματισμούς στο μέτρο ιδίως που αντί τα συνταγματικά πράγματα να βαίνουν κατ’ευχήν οι αναθεωρήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τα δικαστήρια να προβληματίζονται για συνταγματικές διατάξεις όπως ποτέ στο παρελθόν και το Σύνταγμα να αντιμετωπίζεται σχεδόν ως κοινό νομοθέτημα που αμφισβητείται και ρέει με χειμαρώδη ρυθμό.
Τούτο όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι μεταξύ ομοτέχνων θα έπρεπε να υπάρχει σεβασμός ανάλογος με αυτόν που θα άρμοζε στη λεπτότητα των επιστημονικών θέσεων και αξιών που το Συνταγματικό Δίκαιο ασπάζεται.