03 Oct συνέντευξη με έναν υποψήφιο πρόεδρο
Πριν λίγα χρόνια τα Νομικά Νέα φιλοξένησαν συνέντευξη του Βασίλη του Αλεξανδρή προεκλογικά. Τον κ. Αλεξανδρή δεν τον γνώριζαν τα Νομικά Νέα προσωπικά αλλά τον είδαν σαν πρόκληση. Τώρα καλούμε ένα φίλο αγαπητό να μας πει τις θέσεις του σε δύσκολα ερωτήματα. Ελπίζουμε να δώσει έναυσμα και σε άλλους να μας πουν τις θέσεις τους. Ο λόγος στον Παναγιώτη Περάκη λοιπόν με τις ευχές μας για δικαίωση των στόχων του.
- Πείτε μας με τρείς προτάσεις ποιος είστε και ποια είναι τα σχέδιά σας για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αποφάσισα να σπουδάσω νομικά στα μισά της Β΄ Λυκείου, ενώ η κατεύθυνση που είχα ως τότε ήταν για το Πολυτεχνείο, όταν είδα στον κινηματογράφο της οικογένειας της μητέρας μου στα Χανιά την ταινία “Ο Πεταλούδας” και συγκλονίστηκα από τον αγώνα του πρωταγωνιστή -Στηβ Μακ Κουήν- για δικαιοσύνη και ελευθερία. Σήμερα, πατέρας τριών παιδιών πια, μετά από 25 χρόνια δικηγορίας και παρ΄ όλες τις δυσκολίες, δεν το μετάνοιωσα ποτέ, γιατί και στην τελευταία μικρή υπόθεση που αναλαμβάνω μπορώ πάντα να ξαναβρώ τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφασή μου αυτή. Πέρα όμως από τη βιωματική θεώρηση της δικηγορίας, η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια ως εκπροσώπου των Ελλήνων δικηγόρων στην Ευρώπη με βοήθησε να δω καλύτερα και τη μεγάλη εικόνα, να συνειδητοποιήσω δηλαδή τον κρίσιμο ρόλο της δικηγορίας παντού, σε όλες τις χώρες, για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.
Όσον αφορά στα σχέδιά μου για τα επόμενα χρόνια, αυτά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του Συλλόγου και των δικηγόρων, προσπάθεια που απαιτεί αφοσίωση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες σκέψεις. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των επικείμενων δικηγορικών εκλογών.
- Τα μεταπτυχιακά σήμερα εκτιμώνται ως υποχρεωτικά για τους νέους δικηγόρους. Εσείς τι μεταπτυχιακές σπουδές έχετε?
Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο δίκαιο της πληροφορικής και τη νομική πληροφορική. Λίγο μετά, γυρνώντας στη Νομική Αθηνών, υπήρξα για λίγο ερευνητής στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και ξεκίνησα διδακτορικό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, πριν ακόμη υπάρξει σχετική εθνική ή κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς δεν το ολοκλήρωσα ποτέ, λόγω του θανάτου του επιβλέποντος καθηγητή και δασκάλου μου, του αείμνηστου Αριστόβουλου Μάνεση. Σήμερα είμαι υποψήφιος διδάκτορας στο πεδίο των ανωνύμων εταιρειών.
- Ασκείτε το επάγγελμα και σε ποιον τομέα ακριβώς?
Όχι απλά ασκώ το επάγγελμα, αλλά ζω αποκλειστικά απ΄ αυτό, όντας ένας “μάχιμος” δικηγόρος με όλες τις έννοιες, κάνοντας δηλαδή τόσο δικαστηριακή όσο και συμβουλευτική δικηγορία, σε αρκετούς κλάδους του δικαίου: εμπορικό/εταιρικό, διοικητικό, αρκετό ποινικό, ιδίως οικονομικό έγκλημα, αλλά και άλλα, όπως οικογενειακό ή αθλητικό δίκαιο.
- Τι ήταν αυτό που δεν θα κάνατε ποτέ κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας?
Απεχθάνομαι το ενδεχόμενο η δουλειά μου να γίνει απλή διεκπεραίωση. Δεν ξεχνώ ποτέ τους κανόνες δεοντολογίας στις σχέσεις με τους συναδέλφους μου. Και φυσικά, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικηγόρων, δεν διανοούμαι να παραβιάσω τη σχέση εμπιστοσύνης με τον εντολέα μου και το καθήκον πίστης σ΄ αυτόν. Αυτά πιστεύω πως δεν θα τα έκανα ποτέ.
- Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει η πρότασή σας από αυτή των λοιπών υποψηφίων?
Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν, νομίζω ότι από κάποιους λείπει η αναγκαία γνώση και η εμπειρία, ενώ από κάποιους άλλους το όραμα και η διάθεση για ριζική αλλαγή. Αισθάνομαι πως εγώ διαθέτω αυτά που χρειάζονται, γι αυτό και πιστεύω πως η δική μου πρόταση είναι πολύ περισσότερο και αληθινά ρηξικέλευθη, όντας απολύτως ρεαλιστική.
- Τι θα λέγατε σε ένα δικηγόρο που λίγο πριν διαγράφθηκε από το ΔΣΑ μην αντέχοντας τις δαπάνες του επαγγέλματος?
Να αναλογισθεί εάν προσπάθησε όσο μπορούσε. Αν δεν είναι βέβαιος για την απάντηση και αγαπά τη δικηγορία, θα του έλεγα να ξαναπροσπαθήσει, συμβάλλοντας συγχρόνως ενεργά, κυρίως με την δική του προσωπική στάση, σε κάθε προσπάθεια ανύψωσης της δικηγορίας.
- Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο δικηγόρο?
Να σέβεται και να τιμά τη δικηγορία, ν’ αγαπά αυτό που κάνει και να το κάνει όσο καλύτερα μπορεί, παρακολουθώντας προσεκτικά τις εξελίξεις, όχι μόνο στα νομικά, αλλά παντού, στην κοινωνία, στην τεχνολογία, στην οικονομία, διότι και η δουλειά μας αλλάζει και μόνο όσοι είναι ενημερωμένοι και καλά προετοιμασμένοι θα επιβιώσουν. Παρόλο που δεν ζούμε σε μια ιδιαίτερα αξιοκρατική κοινωνία –κάθε άλλο…- πιστεύω ότι στο τέλος οι κόποι ανταμείβονται και οι καλοί δικαιώνονται. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι νέοι δικηγόροι, ότι η ποιότητα στη δουλειά μας φαίνεται και ο αληθινά καλός δικηγόρος ξεχωρίζει και δεν χάνεται.
- Γιατί πιστεύετε ότι κατεβαίνουν στις εκλογές αυτές τόσα πολλά ψηφοδέλτια?
Κατ΄ αρχήν, γενικά μιλώντας, αυτό δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό, αφού μάλλον δείχνει αυξημένη διάθεση ανάμειξης με τα κοινά, κάτι κατά τη γνώμη μου θετικό. Ειδικά τώρα σε σχέση με τις εκλογές αυτές, πιστεύω ότι η αυξημένη συμμετοχή υποψηφίων οφείλεται στα πολύ έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δικηγόροι και στη δυσαρέσκειά τους από την κατάσταση την οποία καθημερινά βιώνουν.
- Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αποχή στις εκλογές του ΔΣΑ από τους δικηγόρους?
Νομίζω πως συντρέχουν περισσότεροι από ένας λόγοι: απαξίωση του Συλλόγου, γενικευμένη απογοήτευση, πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Η μεγάλη όμως αντίφαση είναι πως η αποχή διαιωνίζει τις καταστάσεις που τη δημιούργησαν, εμποδίζει την αλλαγή. Εγώ πιστεύω ακράδαντα πως τα πράγματα μπορούν ν΄ αλλάξουν, με πολύ συγκεκριμένους και σύγχρονους τρόπους. Ο Σύλλογος να εκσυγχρονισθεί και να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στα μέλη του, οι συνθήκες άσκησης της δικηγορίας να βελτιωθούν σημαντικά, νέα δικηγορική ύλη να εξασφαλισθεί. Πλην όμως, δεν φτάνει να το πιστεύω μόνο εγώ, πρέπει να το πιστέψουν κι οι δικηγόροι και να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές, αντί ν΄ αφήνουν άλλους ν΄ αποφασίζουν για λογαριασμό τους.
- Ποια είναι η άποψή σας για τις εισπρακτικές δικηγορικές εταιρίες ?
Κανονικά, δεν υπάρχουν «εισπρακτικές δικηγορικές εταιρείες». Υπάρχουν είτε εισπρακτικές εταιρείες, που δεν μπορούν να είναι δικηγορικές και οφείλουν να τηρούν το προβλεπόμενο σχετικό ειδικό πλαίσιο είτε δικηγορικές, που δεν μπορούν να είναι εισπρακτικές και εμπίπτουν στον έλεγχο των δικηγορικών Συλλόγων. Συνεπώς, καθόσον μιλάμε για δικηγορικές εταιρείες, είναι καθήκον των Συλλόγων ο έλεγχος του τρόπου λειτουργίας τους και των πρακτικών που ακολουθούν, όπως επίσης και ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας των εκατοντάδων δικηγόρων, νέων ως επί το πλείστον, που απασχολούνται σ΄ αυτές. Κάθε παράβαση πρέπει να συνεπάγεται κύρωση.
11. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΔΣΑ?
Ο ριζικός εκσυγχρονισμός της Ελληνικής δικηγορίας και του Συλλόγου. Πιστεύω ειλικρινά ότι και τα δύο μπορούν γρήγορα να συμβούν, κάνοντας ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το όνειρό μου είναι αυτό, όχι απλώς να γυρίσουμε πάλι σελίδα, αλλά να κάνουμε την αληθινή τομή που επειγόντως πρέπει πλέον να γίνει. Ν΄ αναβαθμίσουμε τη θέση των Ελλήνων δικηγόρων και να την πάμε πολύ ψηλότερα, εκεί που πρέπει να βρίσκεται, όπως σας διαβεβαιώ ότι συμβαίνει σε όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Παναγιώτη σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!