26 Sep Συμπεράσματα της συνεδρίασης της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων στα Καλάβρυτα
H Oλομέλεια των Προέδρων των Δ.Σ. Ελλάδος εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου: “Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα Καλάβρυτα, στις 19,20 και 21 Σεπτεμβρίου, υπό τη προεδρία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασιλείου Αλεξανδρή, συζήτησε διεξοδικά, κατά γενική ομολογία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τα ζωτικά προβλήματα του κλάδου και του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νικόλας Κανελλόπουλος, οι οποίοι παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων και των προβληματισμών του δικηγορικού σώματος καθώς και ο Πρόεδρος-Συντονιστής της Ενιαίας Αρχής κατά της Διαφθοράς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες. Με τις παρεμβάσεις και τις απαντήσεις τους στα θέματα που τέθηκαν, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο γενικός γραμματέας, εξέφρασαν την πρόθεση να εξετάσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας και Πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλειος Αλεξανδρής ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν δικηγόρους και πολίτες. Έκανε μνεία στον ΕΝΦΙΑ και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από Δικηγορικούς συλλόγους για την ανάδειξη της αντισυνταγματικότητας του φόρου και τη παροχή οδηγιών σε αδύναμους οικονομικά πολίτες σχετικά με τη δικαστική αμφισβήτησή του. Τόνισε ακόμη ότι πολλά μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής στοχεύουν στην κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, υπενθυμίζοντας τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών από τις φορολογικές αρχές χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού και την άμεση αντίδραση της Ολομέλειας.
Στο μείζον θέμα της ασφάλισης σημείωσε πως ένα σημαντικό μέρος δικηγόρων αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα από τη πολιτεία.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας υπογράμμισε με έμφαση ότι οι δικηγόροι επιδιώκουν καλές σχέσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο για όλα τα θέματα. Επέκρινε ωστόσο το φαινόμενο να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους, με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση(αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού)αλλά και ενάντια στις θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας(Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας). Απηύθυνε έκκληση στον παριστάμενο υπουργό να τερματισθεί αυτή η πρακτική και να αρθούν ρυθμίσεις που παραβιάζουν δικονομικά δικαιώματα πολιτών, όπως ο περιορισμός της ανάγνωσης εγγράφων στις ποινικές δίκες, ρύθμιση που ο υπουργός υποσχέθηκε να επανεξετάσει.
Για το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εισηγητές(Δ. Κατσαρός πρόεδρος Δικηγορικού Λάρισας, Θεοφ. Παπαπαναγιωτάκης, μέλος Δ.Σ Δ.Σ Πατρών)ανέπτυξαν τις θέσεις της Ολομέλειας και υπογράμμισαν την καθολική σχεδόν αντίθεση, εκτός των δικηγόρων και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου(με ποσοστό 85%) στο προωθούμενο σχέδιο. Υποστήριξαν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές περιορίζεται κατά πολύ ο ρόλος των μαρτύρων στην αποδεικτική διαδικασία, καθιερώνονται δίκες χωρίς δικηγόρους και ευνοούνται, με τις διατάξεις περί αναγκαστικής εκτέλεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο εισηγητής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρός, τόνισε ότι το σχέδιο δεν συμβάλλει στην ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και πρότεινε να ισχύσει για όλα τα δικαστήρια, το έως σήμερα αποτελεσματικό και πετυχημένο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, σε όλη την τακτική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος εκφράζοντας την βούληση του σώματος ζήτησε να εισακουσθεί η γνώμη όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης στο θέμα ενώ έθεσε παράλληλα ζήτημα κατάργησης και των παραβόλων που εν μέσω κρίσης, εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Την Ολομέλεια απασχόλησε επίσης το σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οσον αφορά τη Ποινική Δικονομία, ο προβληματισμός των εισηγητών(Γ. Σταματογιάννης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά-συντονιστής, Αν. Τριανταφύλλου, λέκτορας ΑΠΘ, δικηγόρος Πειραιά, Αριστ. Τζαννετής, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, Πολ. Τσιρίδης, Δ.Ν δικηγόρος Πειραιά), εστιάσθηκε στην διόγκωση της ύλης των μονομελών ποινικών δικαστηρίων και την συρρίκνωση των πολυμελών δικαστηρίων καθώς και στην σωστή εφαρμογή του άγνωστου στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής κατηγορουμένου και εισαγγελέα και σε υποθέσεις κακουργημάτων.
Οσον αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι εισηγητές(Ευαγγ. Μουνδριανάκης, πρόεδρος Δ.Σ Ρεθύμνης-συντονιστής, Νικ. Κοτζαμπασάκης δικηγόρος Ρεθύμνης, Τάκης Παπαδόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πατρών καιΕμμ. Πετρακάκης, γ.γ Δ.Σ Ρεθύμνης), επικέντρωσαν τις παρατηρήσεις τους στο σωστό τρόπο χορήγησης της αναστολής έκτισης των ποινών αφού πλέον καταργείται η μετατροπή τους σε χρηματική, στην τροποποίηση του άρθρου 187(εγκληματική οργάνωση) και στην προτεινόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, πρόταση που βρήκε σύμφωνη την ολομέλεια του σώματος.
(Οι εισηγήσεις αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ολομέλειας portal.olomeleia.gr)
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας αναφέρθηκε επίσης στον τερματισμό της αποχής από τις υποθέσεις του ΙΚΑ, μετά την έγκριση του ιδιωτικού συμφωνητικού για τις αμοιβές των δικηγόρων και ανακοίνωσε τις ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής(επιστολές σε Τράπεζες και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) με αφορμή τη συμπεριφορά των Τραπεζών απέναντι στους συνεργαζόμενους με αυτές δικηγόρους και τις πρακτικές των λεγόμενων «εισπρακτικών εταιρειών», οι οποίες παρά το νόμο, φέρεται να χρησιμοποιούν για διεκπεραίωση των υποθέσεων τους, δικηγόρους της δικής τους επιλογής.
Σχετικά με την εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων δικηγόρων όσων έχουν πτυχίο νομικής από κράτη μέλη της ΕΕ, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ψηφίσθηκαν μετά από συστηματικά διαβήματα της Ολομέλειας, οι αναγκαίες τροποποιήσεις που καθιερώνουν Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης(άρθρο 6 του ν. 4285/2014). Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση μιας σειράς κρίσιμων και επειγόντων θεμάτων.
Η ολομέλεια έθεσε επίσης στον υπουργό, ο οποίος έδειξε θετική διάθεση αντιμετώπισης τους, και τα εξής σοβαρά ζητήματα:
* Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες του δημοσίου.
* Κατάργηση παραβόλου εφέσεως και δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστικές αγωγές.
* Εκδοση υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση πόρων του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών(ΛΕΔΕ),
Η Ολομέλεια, μετά από εισηγήσεις και ανταλλαγή απόψεων αποφάσισε:
Ασφαλιστικές εισφορές: Αποστολή υπομνήματος με τις προτάσεις των δικηγόρων και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης(εισηγητής Νικ. Παγίδας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου).
Φορολογικά(ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος κ.α): Την ανάληψη συντονισμένης δράσης από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους.
Για το θέμα της Αποστολής Στοιχείων στο Μητρώο Ψηφιακής Υποδομής των φορέων του Δημοσίου: Να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο, στην οποία θα τονίζεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κώδικα Δικηγόρων(εισηγητές Σπ. Καλογερίας Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου και Μαρία Μάρκου, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου).
Για το θέμα της Ίδρυσης Επαγγελματικού Ταμείου, επικουρικής ασφάλισης: Σύσταση επιτροπής για να μελετήσει το θέμα με συντονίστρια τη πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, Μαρία Μάρκου.
Για την άρση του ασυμβιβάστου μεταξύ δικηγόρου και δημάρχου: Εμμένει, κατά πλειοψηφία, στη θέση περί μη άρσης του ασυμβιβάστου, ως ισχύει σήμερα, υιοθετώντας την εισήγηση της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αν. Γιογλή.
Επίσης η Ολομέλεια:
Ενημερώθηκε για τις τεχνικές και άλλες τροποποιήσεις του Κώδικα περί Δικηγόρων και ενέκρινε την εισήγηση της επιτροπής υπό τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Ν. Παπάκο. Το τελικό κείμενο θα αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Συμπλήρωσε την Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4194/2013, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 4α του ν. 4285/2014 για τα πτυχία εξωτερικού, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρό. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι ex officio οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του συλλόγου εκείνου στον οποίον γίνεται η αίτηση.
Εξουσιοδότησε την Συντονιστική για την έκδοση σε πανελλαδικό επίπεδο, του ειδικού μηδενικού γραμματίου για τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας(legal aid), σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση.
Ορισε ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών, τον πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑΒασίλειο Αλεξανδρή, με αναπληρωτή του τον δικηγόρο Αθηνών Ευάγγελο Σπινέλλη.
Σχετικά με το σχεδιαζόμενο έργο της ηλεκτρονικής τήρησης των κτηματολογικών εγγραφών της ΕΚΧΑ ΑΕ, σύμφωνα με τον 4164/2013, όρισε τους: Ι. Λουκά, δικηγόρο Αθηνών και Γ. Καραμιζάρη, δικηγόρο Πειραιά, μέλος του Δ.Σ του Δ.Σ Πειραιά.
Τα μέλη της Ολομέλειας αντάλλαξαν τέλος απόψεις και για την ενίσχυση του θεσμού της Διαμεσολάβησης στις αστικές υποθέσεις, μετά από εισήγηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικ. Βαλεργάκη.
Η Ολομέλεια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά καθώς και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ΚαλαβρύτωνΑνδρέα Οικονόμου, για την θερμή και άψογη φιλοξενία”.