συλλειτουργός της δικαιοσύνης και ελεύθερος επαγγελματίας

συλλειτουργός της δικαιοσύνης και ελεύθερος επαγγελματίας

της Νίκης Κόλλια

Χτυπάει ακριβώς στις  6:15 π.μ.

Με τα πολλά τραβάς την ώρα ως τις 6:30. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

Τον χειμώνα έξω  όλα είναι κατάμαυρα. Ξεκινάς το γράψιμο με το φως του pc πριν τον καφέ σου.

Τέτοιες ώρες σε σώζει το τρίτο μπορεί και το δεύτερο.

Στις 8 ακριβώς έχεις βγει στο δρόμο. Δεν παίρνεις αυτοκίνητο, κινείσαι με ταξί ή με πόδια. Ακόμη, μπορείς και κοιτάς τα κτίρια, τον ήλιο, τους ανθρώπους. Είναι μεγάλο προτέρημα που είσαι ζωντανός και αντιδράς στα χιλιάδες ερεθίσματα της πόλης. Ονειρεύεσαι. Κυρίως παίζεις με τις ιδέες.

Δεν έχεις ασκούμενους, ασκούμενος είσαι ο ίδιος του εαυτού σου. Δουλεύεις τα πάντα μόνος και ακόμη και όταν συνεργάζεσαι με κάποιον είναι σα να είσαι μόνος. Εσύ και ο εαυτός σου. Αυτό σου δίνει ρίσκο, σου δίνει όμως και μια τρελή ελευθερία. Ακόμη μπορείς να λες ό,τι θες, να σκέφτεσαι, να προσδιορίζεσαι μες τους χώρους και να βελτιώνεσαι. Καθημερινά.Θαυμάζεις συναδέλφους. Εκτιμάς. Αξιολογείς.

Στην Ελλάδα όλα πρέπει να τα τελειώσεις νωρίς. Εκατό γλώσσες από παιδί, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά όλα πριν τα τριάντα. Η κούρσα είναι τρελή, και συ δεν πρέπει να μένεις πίσω. Και εκεί, κάπου στα τριάντα έρχεται η κρίσιμη ελάχιστη στιγμή που οι αγωνιστές μένουν χωρίς ίχνος διάθεσης και κουράγιου. Και τότε καλείσαι πάλι μονάχος να πάρεις τη ζωή και τη δουλειά σου στα χέρια σου.

Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν θέλει κότσια. Όποιος το λέει χαιδεύει ευγενικά τα αυτιά και είναι κόλακας. Θέλει επιμονή, θάρρος και διαρκή εκπαίδευση. Αυτό που λείπει συχνά είναι η διαρκής σοβαρή και σε βάθος εκπαίδευση.

Οι κακές συνθήκες είναι μόνο το περιτύλιγμα.

10 με 13 ώρες εργασίας τη μέρα ακούγονται πολλές και πράγματι είναι. Στο παιχνίδι αυτό, που λέγεται ζωή, η καλλιέργεια είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Φέρνει δουλειά, αλλά πρωτίστως σου δίνει το νόημα. Και το νόημα είναι αλλού: ούτε στα πάρτυ, ούτε στους προεκλογικούς καφέδες. Το νόημα είναι στο μυαλό, το κεφάλι, τα πόδια και τη σκέψη σου. Είναι αυτό που σε κρατά από το πρωί ως το βράδυ, σου δίνει χαρά μες τις βρώμικες αίθουσες και τα ημιφωτισμένα ασανσέρ.

Είσαι ελεύθερη και μπορείς να αγωνίζεσαι. Και ο εργασιακός αγώνας είναι ο πιο θαρραλέος αγώνας στις μέρες μας.

Για αυτό πρέπει όλοι να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές και να ψηφίσουμε με λογική και συναίσθημα.

Αυτό το νόημα πρέπει να βρει ο σύλλογος  και μαζί χιλιάδες δικηγόροι. Δεν είμαστε μόνο επαγγελματίες, είμαστε πρωτίστως ελεύθεροι.Και η τύχη του επαγγέλματός μας κρίνεται αποκλειστικά από εμάς.