ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Μετά τις πρόσφατες αναφορές στην υπόθεση της Siemens το Βατοπαίδι έρχεται στο προσκήνιο.

Οριστικά με βούλευμα του Αρείου Πάγου παραπέμπονται σε δίκη 14 πρόσωπα, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές ακινήτων στη λίμνη Βιστωνίδα με άλλα ακίνητα – φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το υπ΄ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα του απέρριψε την αναίρεση, που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Γεώργιος Μποροδήμος, κατά του βούλευμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 14 κατηγορούμενοι.

Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είχε αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα, κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Με το βούλευμα του ΑΠ αναβιώνει ουσιαστικά το βούλευμα 2000/2013 του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο είχαν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.

Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη, θα δικαστούν μαζί στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.