ΡΩΜΑΝΟΣ

ΡΩΜΑΝΟΣ

Να αναιρεθεί το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητεί ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης με αίτηση που υπέβαλλε σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε αυτή ο Νίκος Ρωμανός δια των συνηγόρων του προβάλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή Νικόπουλου υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει διότι η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο θεωρεί η πλευρά Ρωμανού ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρεωτικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή ο οποίος ήταν εξ αρχής αρνητικός επειδή ο νεαρός είναι υπόδικος και κατ’ επέκτασιν – κατά την κρίση του- ύποπτος φυγής.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, στην τελευταία επαφή που είχαν με την διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής του Γεννηματάς νωρίτερα, τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πολύ πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Συναντήσεις με βουλευτές

Από το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων ενόψει της τροπολογίας που θα καταθέσει για το θέμα και η οποία εντός της ημέρας θα πάει στο Λογιστήριο του Κράτους. Πρώτος συναντήθηκε με τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσουκάλης, ο οποίος προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Σύμφωνα με αυτή:
1. Όταν υπάρχει αρνητική άποψη του Συμβουλίου (φυλακών ή Πρωτοδικών) αυτή να μπορεί να λύνεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ειδικά αιτιολογημένη και απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών.
2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με γνώμη του προέδρου του ΤΕΙ ή ΑΕΙ που έχει περάσει ο κρατούμενος για το πως θα γίνει η φοίτησή του λαμβανομένου υπόψη των ειδικών συνθηκών κράτησης.

Η Βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είπε πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού και περιμένουμε να το δούμε την Τρίτη που κατατίθεται νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης στο οποίο φαντάζομαι θα υπάρχει η τροπολογία.

ΕΡ: Ακόμη και εξ αποστάσεως;
Απ.: Ναι ακόμα και εξ αποστάσεως αρκεί να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών του. Αφού η πολιτεία του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, να του δώσει τη δυνατότητα και να σπουδάσει».

Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Βουλευτές ο Βασίλης Καπερνάρος συμφώνησε με το πνεύμα της τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος γιατί «δεν μας περισσεύει κανένα ελληνόπουλο».

«Όχι άλλα νεκρά παιδιά»

Απαντητική επιστολή εξέδωσαν οι γονείς του Ν. Ρωμανού, σε συνέχεια των ισχυρισμών του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τους ψάχνει για να τους συναντήσει.

Αναλυτικά, αναφέρουν:
«Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε.

Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση.

Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία.

Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική.

Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας.

Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού
Παυλίνα Νάσιουτζικ, Γιώργος Ρωμανός».

Πηγή:www.capital.gr