ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?

Πόσο αξίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα?
10.000 ευρώ κοστίζει η παράβαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και αποτελεσματική δικαστική προστασία σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στην χωρα μας. Η απόφαση Γλυκαντζή κατά Ελλάδος προς το παρόν μόνο στη γαλλική γλώσσα, παρουσιάσθηκε από τον τύπο σαν μία ακόμη απόφαση κόλαφος στις συνεχείς παραβιάσεις του δικαιώματος στην παροχή έγκαιρης δικαστικής προστασίας, μία ακόμη στη μακρά σειρά αποφάσεων που αφορούν στην Ελλάδα, την τρίτη χώρα σε παραβάσεις της ΕΣΔΑ.
Εκδικάζοντας την προσφυγή της Παναγούλας Γλυκατζή κατά της Ελλάδος, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ, στην 74χρονη σήμερα Παναγούλα, που αναγκάσθηκε να περιμένει 12 χρόνια και τρείς μήνες, μέχρι να τελεσιδικίσει η υπόθεσή της στην Ελλάδα.
Η κ. Γλυκατζή εργάζονταν ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο και η προσφυγή της αφορούσε την διεκδίκηση των μειωμένων αμοιβών της από το ελληνικό δημόσιο.
Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής Γλυκατζή κατά Ελλάδος, ωστόσο, το Δικαστήριο, επικρίνει έντονα την υπερβολική διάρκεια μέχρι την απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά για τις αστικές υποθέσεις και δίνει προθεσμία δύο ετών στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.
Μέχρι τότε, διευκρινίζεται στην απόφαση, το Δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδικάσει καμία από τις 250 προσφυγές Ελλήνων που εκκρεμούν και αναφέρονται στην χρονοβόρα διάρκεια των αστικών διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια.
Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι εξαντλείται το περιθώριο των δύο χρόνων που έδωσε στην Ελλάδα, προκειμένου να θεσμοθετήσει νομικές διαδικασίες με τις οποίες να επιτρέπεται, τόσον η δυνατότητα κατάθεσης προσφυγής όσον και η απαίτηση αποζημίωσης, σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολυετή καθυστέρηση της εκδίκασης των υποθέσεων τους από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ακόμη ότι, κατά την δεκαετία 1999- 2009 εξέδωσε πάνω από 300 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδος, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγή σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.
Παρ` όλα αυτά, τονίζεται στην απόφαση, δεν υπήρξε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος, από τις ελληνικές αρχές.
Η Ελλάδα είχε και έχει την υποχρέωση, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές ρυθμίσεις, ώστε να τερματισθεί η υπερβολικά μεγάλη χρονική διάρκεια, για την απονομή αστικής δικαιοσύνης, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.
Το δικαστήριο δεν επιδίκαστε δικαστικά έξοδα στην κ. Γλύκαντζη για το κόστος της διαδικασίας προσφυγής της σε αυτό.
Κατόπιν αυτού και συνεπής προς τις επιστημονικές αναζητήσεις μιας ζωής, θεώρησα ότι αν κάποτε ψάχναμε προσεκτικά να βρούμε τις “ελληνικές υποθέσεις” στο Στρασβούργο σήμερα αυτό που αξίζει πραγματικά να αναζητήσει κανείς είναι το πώς κοστολογείται από το ίδιο δικαστήριο η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τι τελικά συμφέρει καλύτερα τα κράτη μέλη της ΕΣΔΑ! να τηρούν τη συνθήκη ή να μην την τηρούν και να μοιράζουν δεκαχίλιαρα…
Τονίζεται ότι στην σχετική υπόθεση Τσουκαλάς κατά Ελλάδος η αποζημίωση για ηθική βλάβη ανήλθε σε 5.000 ευρώ χωρίς και πάλι να επιδικασθούν δικαστικά έξοδα, για το ανάλογο ανθρώπινο δικαίωμα που είχε προσβληθεί από τη χώρα μας.