Ποινική δίωξη και κατά του Βίκτωρα Ρέστη

Ποινική δίωξη και κατά του Βίκτωρα Ρέστη

Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα, ανάμεσά τους και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκε σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή και επιχειρηματία, Βίκτωρα Ρέστη, μετά από εισαγγελικό πόρισμα – φωτιά, που περιγράφει ένα σύστημα εκβιασμών που δρούσε…

στα πρότυπα της ιταλικής μαφίας. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του εφοπλιστή, επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που διενήργησαν τέσσερις Εισαγγελείς με επικεφαλής την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ο εφοπλιστής και ο συνεργάτης του, οργάνωσαν με πρώην αστυνομικούς και μπράβους, ολόκληρη εγκληματική οργάνωση η οποία τακτοποιούσε οικονομικές εκκρεμότητες με εκβιασμούς, απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμα και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας είχαν ηγετικό ρόλο και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες».

Είχαν δικό τους “βαλιτσάκι”

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί από πρώην αστυνομικούς και αλλοδαπούς μπράβους, κυρίως αλβανικής καταγωγής, ενώ ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο γνωστός εφοπλιστής και ο στενός συνεργάτης του είχαν εφοδιαστεί και με δικό τους βαλιτσάκι που έκαναν παρακολουθήσεις των θυμάτων τους αλλά και συνεργατών τους για να ελέγχουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Μεταξύ των θυμάτων που κατήγγειλαν βίαια περιστατικά σε βάρος τους (απειλές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, εκβιασμούς) περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ένας δικηγόρος.

Εκτός της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ο εφοπλιστής, ο στενός τους συνεργάτης, αλλά και οι πρώην αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για:

-εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου,

-απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου

-ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση,

-επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου

-σκοπούμενη σωματική βλάβη και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης,

-παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία και για

-έκρηξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία, παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, αθέμιτης παρακολούθησης, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, μεμονωμένων εκβιάσεων κι επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Ρέστης είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας FBB, της οποίας υπήρξε μεγαλομέτοχος, ενώ και ο στενός συνεργάτης του Αν. Πάλλης, ήταν προφυλακισμένος για ποινικές υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του εφοπλιστή, ο εισαγγελέας διέταξε την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.