Ο “παλιός” κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος

Ο “παλιός” κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος

Η δίκη Παπακωσταντίνου, μας φέρνει αντιμέτωπους με σειρά εκπλήξεων και αποπληρωμής χρεών που δεν αντέχουν σε κριτική. Είναι γνωστό ότι στο ΣΔΟΕ θεωρητικά μπορεί ο καθένας να υποβάλει ανώνυμη καταγγελία και να ακολουθήσει έλεγχος. Ομως όχι! Ο ΣΔΟΕ κατά τον πρώην πρόεδρο του ΝΣΚ θα αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ μόνον άτυπα.

Μόνο άτυπα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ αφού επρόκειτο για «παράνομο υλικό» επέμεινε στην κατάθεση του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Φωκίων Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την περίοδο υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο μάρτυρας, όπως και οι προηγούμενοι, ανέδειξε τις παθογένειες των φορολογικών ελέγχων σημειώνοντας ότι «έτσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία…»

Ακολουθεί η κατάθεση του Φ. Γεωργακόπουλου

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Ανάλογες λίστες από τον Φαλτσιανί πήραν και άλλες χώρες. Τί έγινε εδώ με τη λίστα;

Γεωργακόπουλος: Για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους. Στις άλλες χώρες που λέτε ισχύουν άλλα.

Εισαγγελέας: Δηλαδή μας λέτε που είμαστε άχρηστοι. Δεν τους έχουμε αυτούς τους μηχανισμούς;

Γεωργακόπουλος: Δεν υπάρχουν, ασφαλώς, για αυτό και μέχρι σήμερα η εν λόγω λίστα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Σας τα λέω αυτά, με γνώση του χώρου. Έχω υπηρετήσει χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών… Έτσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία.

Εισαγγελέας: Μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δει τι μπορεί να κάνει με τη λίστα ;

Γεωργακόπουλος: Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας: Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα; O επικεφαλής του ΣΔΟΕ χρειαζόταν εντολή;

Γεωργακόπουλος: Άτυπα ναι. Θα μπορούσε, όπως γίνεται και με μία απλή πληροφορία.

Αρεοπαγίτης: Το παράνομο της λίστας ο έλεγχος εμποδίζεται;

Γεωργακόπουλος: Βεβαίως εμποδίζεται. Άτυπα μόνον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας λίστας.

Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο. Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ολίγον έγκυος…

Γεωργακόπουλος.: Να σας επαναλάβω ότι αν κάποιος έχει ένα παράνομο υλικό δεν μπορεί μεν να το χρησιμοποιήσει, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί εξ ιδίας πρωτοβουλίας, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους με όσους ευχέρειες του δίδει ο νόμος.

Συνήγορος υπεράσπισης -Τάκης Βασιλακόπουλος: Έστω ότι δεν πρωτοκολλήθηκε η λίστα. Τί κέρδισε ο Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε ποτέ ότι την παρέλαβε;

Γεωργακόπουλος: Νομίζω ότι, όταν δεν αρνείται την ύπαρξη της λίστας,η πρωτοκόλληση της δεν σημαίνει κάτι.

Συνήγορος υπεράσπισης Βασίλειος Δημακόπουλος: Γιατί όταν εστάλη το αίτημα στη Γαλλία για να μας σταλεί η λίστα το σχετικό έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε;

Γεωργακόπουλος: Αν το έγγραφο είναι στο πλαίσιο επαφών που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, η αναφέρεται σε στοιχεία αμφιβόλου νομιμότητας, τότε δεν μπορεί να πρωτοκολληθεί.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/563628/f-georgakopoylos-mono-atypa-tha-mporoyse-na-axiopoiithei-i-lista-lagkarnt#ixzz3Ttb8xaUy

Εϊναι μετά να μην κοιτάς το Χαμουραμπί με προσδοκία?