ο ιός των 100 ευρώ

ο ιός των 100 ευρώ

Θραύση κάνει τις τελευταίες ώρες το κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στον σκληρό δίσκο γνωστό ως ο “ιός των 100 ευρώ”. Οταν ο ιός προσβάλλει τον σκληρό δίσκο η οθόνη του υπολογιστή ξαφνικά ασπρίζει και εμφανίζεται μια “μαϊμού” ιστοσελίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία μπλοκάρει το μηχάνημα και ζητεί 100 ευρώ για να το ξεμπλοκάρει.

Το παράνομο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του χρήστη έχει κλειδωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Περισσότεροι από 20.000 πολίτες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού, καθώς σπεύδουν τα καταβάλουν το ποσό των 100 ευρώ για να ξεμπλοκάρει το υπολογιστής τους.

Να σημειωθεί, ότι χρήστες καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, αφότου έχουν δώσει τα χρήματα γιατί πολύ απλά ο υπολογιστής τους παραμένει μπλοκαρισμένος. Οταν προσφεύγουν στη Δίωξη για να ρωτήσουν γιατί δεν έχει διορθωθεί η βλάβη, έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια.

Πρόκειται για έναν διεθνή ιό, που έχει απασχολήσει ακόμη και την Ιντερπόλ. Τα θύματά του παγκοσμίως είναι εκατομμύρια, όπως και τα κέρδη των κράκερ -των δημιουργών του δηλαδή- που εκτιμώνται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ! Στα μηνύματα που εμφανίζονται στους χρήστες του εξωτερικού, ο υπολογιστής φαίνεται ότι μπλοκάρει από την αντίστοιχη υπηρεσία ασφαλείας της χώρας.

Η «πηγή» του ιού φαίνεται πως εντοπίζεται σε χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ συλλήψεις για το θέμα έχουν γίνει στη Γερμανία.