07 Nov Ο δικηγόρος
Η εθνική βιβλιογραφία για το θέμα είναι περιορισμένη. Ένα επίσης έργο του Αντώνη Βγόντζα στις εκδόσεις Λιβάνη με θέμα Από τη μικρή στη Μεγάλη Ιστορία, αυτοβιογραφικό δίδει μια άλλη εκδοχή ενός δικηγόρου. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν υπάρχουν και άλλα τέτοια βιβλία ελλήνων!
Από τότε πολλές φορές αναρωτήθηκα ποιος είναι ο σύγχρονος νεοέλληνας δικηγόρος.
Υπάρχουν στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας μόνον περίπου 30.000. Η χώρα πρέπει να έχει πάμπολλους. Πολύ περισσότερους από όσους μπορεί να αντέξει. Αν μάθετε ότι κάποια γνωστή σας παντρεύεται δικηγόρο κατ’αρχήν μη ζηλέψετε!
Κάθε καλός μαθητής των Πανελληνίων και μετά που δεν ήθελε να γίνει φιλόλογος γινόταν δικηγόρος. Πολλοί συνεπώς δικηγόροι είναι μόνον κατά το όνομα. Κάνουν παιδιά ή ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα. Περισσότεροι από τους μισούς. Για να είναι στα Ταμεία μας ασφαλισμένοι, για να έχουν σύνταξη κάποτε. Και δεν ασκούν το επάγγελμα ολωσδιόλου.
Άλλοι εργάζονται ως μισθωτοί σε εταιρίες, είτε υπάλληλοι, είτε δικηγόροι. Συνήθως ως υπάλληλοι πληρώνονται καλύτερα. Αν έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικό καταλήγουν και σε καμία ΑΔΑ (Ανεξάρτητη Αρχή) εφόσον έχουν πολιτικές ή άλλες. άκρες.
Υπάρχει μια μεγάλοι ομάδα που εργάζεται υπεργολαβικά σε γραφεία άλλων συναδέλφων. Μισθωτοί ή με ποσοστό. Εκεί υπάρχουν δύο κατηγορίες. Οι υπεργολάβοι «μεγάλων» γραφείων (τους αναγνωρίζεις από το ύφος που μιμείται το αφεντικό) και οι υπεργολάβοι συνηθισμένων συναδέλφων οπότε εκτελούν στα νιάτα τους και χρέη γραμματέως. Χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η ελπίδα: για το ξεπέρασμα των 500 ευρώ (ακούς γενιά των 700?)
Τώρα περνάμε στις πιο μικρές κατηγορίες
Οι δικηγόροι- πολιτικοί ή υπεργολάβοι πολιτικών, συνδικαλιστές. Τους αναγνωρίζεις από τη λάμψη όταν το κόμμα τους ή ο πολιτικός τους μέντορας (ή και οι ίδιοι) είναι στα κόλπα.
Οι δικηγόροι καθηγητές ή μέλη ΔΕΠ, οι πρώην δικαστές, αστυνόμοι κλπ. Ο διχασμός σε αυτή την ομάδα είναι φανερός. Ακόμη και όταν δεν έχουν ούτε ένα πελάτη θεωρούν υποχρέωσή τους λόγω της ετέρας ιδιότητος να είναι «κάπως»..
Οι δικηγόροι μεσάζοντες κλπ. Αυτή είναι κατηγορία που δεν αναγνωρίζετε εύκολα αλλά την πληροφορείσαι από γνώστες πελάτες: ξέρουν δικαστές, ξέρουν πολιτικούς, κόλπα, κάνουν επαφές με επιχειρηματίες κλπ. Αμείβονται για τη μεσιτεία. Συνήθως οι δικηγόροι αυτοί εμφανίζονται ως επαϊοντες και ως γνώστες της επιστήμης!
Οι δικηγόροι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κλπ. Συνήθως κάνουν μια παράλληλοι εργασία που τους δίδει μεγαλύτερη χαρά και ίσως περισσότερα χρήματα. Δεν τολμούν όμως να προδώσουν το επαρχιώτικο όνειρο της οικογένειας να έχει παιδί δικηγόρο.
Οι μεγαλοδικηγόροι και λαμόγια (στενή παρέα με τους πελάτες τους βρε αδερφέ στα σίδερα , τι να γίνει!)
Οι δικηγόροι TV stars (πάλαιότερα των εφημερίδων). Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε γι’αυτούς. Τους ξέρουν όλοι. Όλοι εκτός από την εφορεία. Διότι όπως μου είπε κάποτε ό εφοριακός που με ήλεγξε δεν κόβουν ποτέ παραστατικά.
Οι μεγαλοδικηγόροι με παράδοση. Στο επάγγελμα υπάρχει οικογενειοκρατία. Είναι εύλογο νομίζω να δικαιούται κανείς να κληρονομεί το μαγαζί των γονέων. Ακόμη και αν πάσχει από σύνδρομο ντάουν. Εδώ κληρονομούν θέσεις στη Βουλή οι βουλευτές που υποτίθεται εκλέγονται: στην ιδιωτική οικονομία δεν βλέπω το πρόβλημα.
Οι παλιοί καλοί δικηγόροι. Πρόκειται για κάποιους επώνυμους ηλικιωμένους που όταν τους συναντάς στο δρόμο ο πλαϊνός σου λέει (έλεγε δηλαδή) κοίτα ο Ηλίας Παρασκευάς! Είναι εντελώς άγνωστοι στα κανάλια
Οι καλοί δικηγόροι. Λίγο ως πολλοί μετά από μερικά χρόνια στο κουρμπέτι τους ξέρουμε. Είναι αναγνωρίσιμοι και από το γεγονός ότι κάποιος συνήθως ψιθυρίζει γι’αυτούς ότι πεθαίνουν από στιγμή σε στιγμή ή ότι είναι βαριά άρρωστοι.
Οι κακοί δικηγόροι. Συνήθως μαθαίνεις γι’αυτούς από τον χαροκαμένο. Οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο αλλά είναι μάλλον leasing.
Ο επιφανής νομικός! Αυτή είναι ειδική κατηγορία που μου την έμαθε ο Τρύφων Κουταλίδης. Αυτός λοιπόν είναι ο δικηγόρος που βλέπει το γρασίδι ανάποδα!
Φυσικά υπάρχει πάντα και Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Αυτός που πολλοί από εμάς νομίζει ότι είναι. Ενίοτε και κάποιοι άλλοι το πιστεύουν επίσης εκτός από τη μάνα μας.
Θα ήθελα να ξέρω αν κάποιον ξέχασα.
Επειδή θα αναρωτιέστε σε ποια κατηγορία θεωρεί ότι ανήκει η γράφουσα οφείλω να σημειώσω τα εξής:
Ανήκω στην κατηγορία δικηγόρος από σπόντα! Δεν ήθελα αυτή τη δουλειά, δεν την πίστεψα ποτέ και όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή η δουλειά αυτή μου φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Με ζει, με ντύνει, με στολίζει και πληρώνει τις αγάπες και τα πάθη μου. Προσπαθώ να ανταποκριθώ με ευσυνειδησία στη μοίρα που κάτι προσπαθεί να μου πει λοιπόν και εγώ!