Οταν αμφισβητούνται τα προνόμια

Οταν αμφισβητούνται τα προνόμια

 Εξυγίανση και διαφάνεια θα μπορούσε να πει κανείς ότι χαρακτηρίζει το διάλογο για το άβατο των υπαλλήλων της Βουλής. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο αυτή την κατηγορία εργαζομένων και τα προνόμιά της ενόψει του γεγονότος ότι υπηρετούν την Εθνική Αντιπροσωπεία.
Την ενεργοποίηση των δικαστικών ανακλαστικών του αρμοδίου Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Δ. Λασκαράτου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”, το θέμα της διατήρησης των προνομίων των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής.
Ειδικότερα, η απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και η εξαίρεση της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων από τα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων, που αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, προσκρούει σε συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος αφού η προβλεπόμενη αυτοτέλεια της Βουλής αφορά μόνο θέματα λειτουργίας και διοίκησης και όχι τα μισθολογικά των υπαλλήλων της. Ο κ.Λασκαράτος έχει ήδη ασκήσει αναίρεση υπερ του νόμου και το θέμα πρόκειται να κριθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου η απόφαση αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Παράλληλα απάντηση σε όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τη μισθολογική τους κατάσταση, με αφορμή όσα συνέβησαν Βουλή μετά την τροπολογία Στουρνάρα κατά την ημέρα ψήφισης του νέου Μνημονίου, δίνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, με ανακοίνωσή του Συλλόγου τους.
Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι υπενθυμίζουν πως «ο 15ος και 16ος μισθός έχουν καταργηθεί» και επισημαίνουν ότι έχουν καταργηθεί όλα τα επιδόματα (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα αδείας, μηχανογράφησης κ.λπ.).

Οι κρατικές εξουσίες φαίνεται πως παράλληλα με την ζητούμενη διάκριση έπαψαν να διεκδικούν « μισθολογική εξομοίωση» όπως συνέβαινε για χρόνια και επιδιώκουν δικαιοσύνη η οποία αποτελεί εμφατικό ζητούμενο όταν «λεφτά δεν υπάρχουν».