Οι νέοι Επίτροποι της Επιτροπής της ΕΕ

Οι νέοι Επίτροποι της Επιτροπής της ΕΕ

Επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη ότι ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Η σύνθεση της 27μελούς Κομισιόν με πρόεδρο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Οπως ανακοίνωσε ο πρώτος εκλεγμένος από το Ευρωκοινοβούλιο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τους 27 επιτρόπους και τον έναν πρόεδρο, οι 19 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες. Οι 15 ανήκουν στη δεξιά και την κεντροδεξιά, οι οκτώ στους σοσιαλιστές και οι πέντε στους φιλελευθέρους.

Συνολικά η Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επτά αντιπρόεδρους, αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά.

Προς τον σκοπό αυτό, οι αντιπρόεδροι θα προΐστανται συγκεκριμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχουν οι Επίτροποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα σχετίζονται με το αντικείμενο αυτών των ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων θα καθορίζεται αναλόγως προς τις πολιτικές ιεραρχήσεις της ΕΕ.

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς αναλαμβάνει καθήκοντα πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής, ήτοι καθίσταται το δεξί χέρι του Γιούνκερ και πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος.

O Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της Επιτροπής με προτεραιότητα το πορτοφόλιο της Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία είναι η αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Σλοβένα Αλένκα Μπρατούσεκ αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου Ενεργειακής Ενοποίησης.

Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο καθίσταται ο Λετονός Βάλντις Ντομπροβσκις.

Ο Εσθονός Αντρους Ανσιπ είναι ο Αντιπρόεδρος Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.

Ο Ισπανός Μιγέλ Αρίας Κανέτε είναι ο νέος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ είναι ο νέος Επίτροπος Εμπορίου.

Η Δανή Μαργκρέτε Βεσταγκερ είναι η Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας.

Η μέχρι πρότινος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ από τη Σουηδία θα είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ (μέχρι σήμερα Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας) θα είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία.

Πηγή: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Επιτροπής: Ο Μοσκοβισί Επίτροπος Οικονομικών | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/169723#ixzz3CuVQTw00