Οι δικηγόροι στο σπίτι!

Οι δικηγόροι στο σπίτι!

Τους 1.000 (σε σύνολο 20.000) έφτασαν οι δικηγόροι στην Αθήνα, που έχουν μεταφέρει το γραφείο στο σπίτι τους. Η… συστέγαση σπιτιού γραφείου αποτελεί μια αναπτυσσόμενη τάση πλέον, που εκφράζεται κυρίως τα δύο – τρία τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης.

«Είναι μαζικό φαινόμενο πια, από εκατοντάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους συναδέλφους. Με μερικές υποθέσεις το έτος, συχνά λιγότερες από τα δάκτυλα των δύο χεριών, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των γραφείων τους και μεταφέρουν την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η μεταφορά του γραφείου στο σπίτι δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από τη δήλωση της αλλαγής στην εφορία, στην περίπτωση βέβαια που το ακίνητο είναι ιδιοκτησία του δικηγόρου. Εάν το ακίνητο ανήκει στους γονείς του, τότε πρέπει να υπάρξει μια δική τους δήλωση δωρεάν παραχώρησης. Στην περίπτωση αυτή η εφορία υπολογίζει ένα τεκμαρτό μίσθωμα, για το οποίο θα φορολογηθούν οι γονείς. Το ύψος της φορολόγησης είναι πολύ μικρότερο από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνει ο δικηγόρος με τη μεταφορά στο σπίτι», συμπληρώνει ο Στάθης Μπακάλης, φορολογικός σύμβουλος του ΔΣΑ. Εάν η οικία, στην οποία θα μεταφερθεί το γραφείο, βρίσκεται σε πολυκατοικία, τότε θα πρέπει να μην απαγορεύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας τη συγκεκριμένη χρήση. «Παρόμοιες απαγορεύσεις είναι σπάνιες» σημειώνει ο ίδιος. Στην περίπτωση που ο δικηγόρος μένει σε ενοικιαζόμενο σπίτι, τότε απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η μεταφορά του δικηγορικού γραφείου στο σπίτι αφορά ιδιόκτητες οικίες.

Πηγή: Οι δικηγόροι μετακομίζουν λόγω κρίσης: Μεταφέρουν τα γραφεία τους στα σπίτια τους -Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/175524#ixzz3HXYiINnZ