ξεκινούν οι δίκες των τηλεοπτικών αδειών

ξεκινούν οι δίκες των τηλεοπτικών αδειών

Στις 4 Ιουλίου 2016 θα συζητηθούν στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου όρισε την εμβόλιμη αυτή δικάσιμο (μετά τη λήξη του δικαστικού έτους που είναι 30 Ιουνίου 2016), στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των συμβούλων Επικρατείας και αντιπρόεδροι, ενώ επίσης όρισε εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, όπως έγινε και τότε με το δημοψήφισμα.

Επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων αυτών, είχε αποστείλει ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών και ζητούσε για την προστασία των Θεσμών αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, να υποβληθεί αίτηση  (όπως προβλέπει σχετική διάταξη) από τον υπουργό ως διάδικο, κατά προτίμηση εκδίκαση της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή ότι  η αποδοχή του αιτήματος «είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας του διαγωνισμού τόσο έναντι των διαγωνιζομένων και των Ελλήνων πολιτών, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών. Η έκδοση δικαστικής αποφάσεως μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στο σύνολό του».

Ανάλογη επιστολή είχε αποστείλει στο ΣτΕ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Υπενθυμίζεται, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV),  Mega Channel, Skai, Star Channel και η  Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων του κ. Παππά για το θέμα των αδειών και κατά κύριο λόγο, κατά της από 1.3.2016 απόφασης του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι για τις 17 Ιουνίου 2016 έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, σε σχηματισμό Ολομέλειας του ΣΤΕ με εισηγητή τον κ. Παπαγεωργίου, η αίτηση αναστολής του Mega Channel για το ζήτημα των αδειών. Στην αίτησή του ο τηλεοπτικός σταθμός, μεταξύ άλλων, επικαλείται ότι «σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο η όλη διαδικασία αδειοδότησης, πλέον του ότι είναι αντίθετη στα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα  είναι και αντισυνταγματική, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ».

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής του «Λόγος»

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ’ αριθμ. 113/2016 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής του Κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Ο Λόγος» (Μega Κύπρου), με έδρα τη Λευκωσία.

Ο εν λόγω κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός στρεφόταν κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ζητούσε να ανασταλεί η άρνηση του να του απαντήσει στην αίτησή του να εκπέμψει ψηφιακά στην Ελλάδα με την Κυπριακή άδεια που έχει. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι εφόσον έχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να εκπέμψει και στην Ελλάδα συνεπώς δεν υφίσταται βλάβη. Μένει να δούμε τι θα συμβεί για τους σταθμούς που υφίστανται βλάβη καθώς εκπέμπουν από την Ελλάδα