ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 
Μια μεγάλη αγκαλιά έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες πάνω από την πόλη μας και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Μια αγκαλιά για να ζεστάνει εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Μια αγκαλιά που μεγαλώνει καθημερινά και αποδεικνύει ότι δεν χάθηκε η κοινωνική συνοχή και η αλληλοβοήθεια.

Η αγκαλιά του ΜΠΟΡΟΥΜΕ ήρθε για να πάρει υπό την προστασία της τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις δυσκολίες της ζωής και βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται δυσβάσταχτη μέσα στην πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που γνωρίζει η χώρα.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα και με όραμα να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο από τα πράγματα – κυρίως τρόφιμα – που περνούν από τα χέρια μας και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια ή μένουν καταχωνιασμένα στα ντουλάπια μας.

Με δεδομένο ότι κάθε Ευρωπαίος πετάει στα σκουπίδια 179 κιλά τρόφιμα το χρόνο και ότι 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων μαζεύονται σε χωματερές και χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων, το ερώτημα που αναπόφευκτα έρχεται στο νου είναι: Γιατί να πετιούνται τόσα τρόφιμα, γιατί να μην δίνουμε μια δεύτερη ζωή σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια;

Αυτή την αυτονόητη ερώτηση πολλοί μπορεί να την κάναμε στον εαυτό μας, αλλά ένας άνθρωπος αποφάσισε να την κάνει πράξη. Η Ξένια Παπασταύρου, η «ψυχή» και κινητήρια δύναμη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ξεκίνησε τη σταυροφορία της βλέποντας τις ποσότητες των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια από εστιατόρια, φούρνους, σούπερ μάρκετ, εταιρείες εστίασης, αλλά και από σπίτια ή άλλους επαγγελματίες.

Σίγουρα όλοι θα έχετε αναρωτηθεί τί γίνονται τα φαγητά που δεν καταναλώνονται μέσα σε μια μέρα ή τα ψωμιά των φούρνων που μένουν απούλητα στα ράφια. Η απάντηση είναι απλή: Πετιούνται! Κάτι τέτοιο ακούγεται παράλογο, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Ή, αν θέλετε, πολυτέλεια στις μέρες μας.

Αυτή την πραγματικότητα η ομάδα των εθελοντών του ΜΠΟΡΟΥΜΕ θέλει να την αλλάξει. Και μέσα στον ένα και πλέον χρόνο δράσης της – από το Μάιο του 2011 – κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο συλλογής και διανομής τροφίμων που θα κατέληγαν αλλοιώς στον σκουπιδοτενεκέ. Προσοχή: δεν πρόκειται για χαλασμένα ή επικίνδυνα τρόφιμα, αλλά για προϊόντα της ίδιας μέρας, που για λόγους κυρίως αγορανομικούς δεν μπορούν να πουληθούν ή να διατεθούν την επομένη.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ συντονίζει τη διαδικασία αυτή με ιδρύματα, σωματεία αρωγής, φορείς και πρόσωπα που δοκιμάζονται από τη λαίλαπα της κρίσης. Χάρη στο δίκτυο και στις «κεραίες» του μαθαίνει που υπάρχει προσφορά και ταυτόχρονα οι εθελοντές του ανακαλύπτουν ποιος έχει ανάγκη. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί τα τρόφιμα δεν μπορούν να μείνουν πολύ καιρό έξω από την αλυσίδα διανομής και διάθεσης.

Όταν η Ξένια και οι συνεργάτες της ξεκινούσαν την προσπάθεια δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ θα γινόταν τόσο μεγάλο μέσα σε λίγους μήνες. Η ανταπόκριση του κόσμου, των εθελοντών, αλλά και των οργανωμένων φορέων, είναι πράγματι συγκινητική. Χάρη στη γενναιοδωρία κοινωφελών ιδρυμάτων και εταιρειών το ΜΠΟΡΟΥΜΕ απέκτησε στέγη, εξασφάλισε για ένα διάστημα τα λειτουργικά του έξοδα και μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ εξασφαλίζει σήμερα ως και 5.000 μερίδες φαγητού την εβδομάδα και απλώνει τη δράση του πέρα από την Αθήνα, σε συνεργασία με φορείς της περιφέρειας. Και διευρύνει επίσης την προσφορά του σε είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια. ’Ο,τι, εν πάσει περιπτώσει, μας περισσεύει και μπορεί να πιάσει τόπο αλλού.

Μπείτε στο site του ΜΠΟΡΟΥΜΕ (www.boroume.gr) για να δείτε τη δουλειά των ανθρώπων του και για να μάθετε πώς μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε.
Μην ξεχνάτε ότι εάν βρίσκεστε σε κάποιο σημείο όπου υπάρχει περισσευούμενο φαγητό, με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να το «σώσετε»! Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ βρίσκει άμεσα λύση για να προσφερθεί αυτό το φαγητό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στο 210 3237805.

Η αλυσίδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ μεγαλώνει και μακραίνει καθημερινά. Γίνετε και σεις κρίκος αυτής της αλυσίδας.