Με γειά το κούρεμα!

Με γειά το κούρεμα!

Η είδηση:
“Το «πράσινο φως» για το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε μελλοντικές διασώσεις/εκκαθαρίσεις τραπεζών ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τραπεζικές διασώσεις «εκ των έσω» (bail-in) που θα υιοθετήσει όπως όλα δείχνουν το κυπριακό μοντέλο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να υποστούν ζημίες αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες πηγές άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις θα συναποφασίσουν για την οδηγία. Την περασμένη εβδομάδα το ECOFIN συμφώνησε επί της αρχής ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορούν να «κουρευτούν» στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία επιδιώκουν περιθώριο ελιγμών για τους χειρισμούς κατά τις μελλοντικές διασώσεις κι όχι ένα «άκαμπτο», αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Όπως υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ, «η μάχη θα επικεντρωθεί στο πόσο δεσμευτική θα είναι η διαδικασία του bail-in και ποια θα είναι η ιεραρχία με την οποία θα επιβάλλονται οι ζημίες». Το σχέδιο της Ευρωβουλής προβλέπει ακόμη την δημιουργία εθνικών ταμείων για τη εκκαθάριση τραπεζών που θα βασίζονται σε συνεισφορές των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τον σκοπό αυτό και η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση τους επόμενους μήνες, θα πρέπει ωστόσο να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Σύμφωνα με τους Financial Times, το Βερολίνο προωθεί μια light αλλαγή των Συνθηκών με διαδικασίες-εξπρές, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).”

Διερωτάται κανείς εύλογα λοιπόν ποιός είναι ο λόγος της ΕΣΔΑ και της προστασίας της περιουσίας στην ΕΕ αλλά και της περίφημης λίστας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υιοθέτησε η Συνθήκη. Θα κριθούν όλα σε μία πιθανή δίκη μελλοντική η οποία όμως θα γίνει όταν θα είναι αργά για τους κουρεμένους και κουρεφθησόμενους. Διότι και η ΕΕ στη δικαστική προστασία παίρνει τον καιρό της και αφήνει  τα πράγματα να ωριμάζουν όσο και αν επιθυμεί να συγκεντρώνει δικαστικές αρμοδιότητες.
Ας ετοιμάζονται λοιπόν οι καλοί συνάδελφοι γιατί το κούρεμα και οι Μηχανισμοί που το επιβάλλουν δεν μοιάζουν και πολύ σύμφωνοι με τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Τώρα θα μου πεις τι αποζημίωση θα επιδικάσει και ποιός …. Ε γι’αυτό τι να πούμε! ούτως ή άλλως είναι πάγια η θέση μας. Η δικαστική προστασία πάσχει στο σύνολό της και σε όλα τα επίπεδα αλλά επειδή δεν είναι ο θεός ο μόνος βέβαιος κριτής αλλά και η ιστορία είναι καλό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην θεωρούμε ως δεδομένη κάθε νομική παρόλα που ακούγεται από σοβαροφανή χείλη. Αλλωστε κάπως πρέπει να δικαιολογήσουμε και εμείς το ρόλο μας στον κόσμο αυτό ως νομικοί.