η πρώτη διεθνής καταδικαστική απόφαση για καταστροφή μνημείων εκδόθηκε σήμερα!

η πρώτη διεθνής καταδικαστική απόφαση για καταστροφή μνημείων εκδόθηκε σήμερα!

Tεράστιας συμβολικής σημασίας υπόθεση που φυσικά δεν θα φέρει πίσω τα άλλα κατεστραμμένα μνημεία που έμειναν στη λήθη. Η Παλμύρα και το ΙΡΑΚ αναζητούν δικαίωση που δεν μοιάζει να έρθει.

Ένοχος κρίθηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πρώην ισλαμιστής αντάρτης ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη εννέα ετών. για την καταστροφή ιστορικών μνημείων στο Τιμπουκτού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων το έτος 2012, στο Μαλί.  

για την υπόθεση  απασχολείται ο διεθνής τύπος εδώ και καιρό καθώς είναι η πρώτη φορά που δικάζεται κάποιος για εγκλήματα πολέμου λόγω της καταστροφής μνημείων.

Η απόφαση, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τζιχαντιστής Άχμαντ Αλ Φάκι Αλ Μάχντι κρίθηκε ένοχος για την καταστροφή στο Τιμπουκτού μαυσωλείων που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Κε Αλ Μάχντι, το έγκλημα για το οποίο κριθήκατε ένοχος είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, Ραούλ Πανγκαλνγκάν, προσθέτοντας «Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη εννέα ετών».

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που δικάζεται και αφορά σε καταστροφή μνημείων. Θεωρείται από τον διεθνή τύπο ότι θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο.

αναλυτικά για την υποθεση εδώ.