Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Tο υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, επέλεξε ως νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο
08/08/2014 10:09

Με γνώμονα τη δικαστική επετηρίδα, το ήθος και την επιστημονική κατάρτιση των επιλεγέντων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση του, επέλεξε τους ανώτατους Δικαστικούς που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, επέλεξε ως νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, ο οποίος θα θητεύσει στη θέση αυτή για έναν χρόνο καθώς συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από το σώμα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Για τη θέση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ κ. Νικόλαος Αγγελάρας, ο οποίος επίσης θα μείνει στη θέση του για ένα έτος, καθώς συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο.
Για τη θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μιχαήλ Ζυμής.

Παράλληλα προήχθησαν:
Στο βαθμό των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι Αρεοπαγίτες κ.κ Βασιλική Θάνου, Βιολέττα Κυτέα, Παναγιώτης Ρουμπής και Γεώργιος Γεωργέλλης.
Στο βαθμό των Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Σύμβουλοι κ.κ Χρυσούλα Καραμαδούκη, Νικόλαος Μηλιώνης, Μαρία Βλαχάκη, και Αννα Λιγωμένου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος δήλωσε ότι «Θα μιλήσω εμπράκτως, με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών στην εκδίκαση των υποθέσεων και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου».

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε σχετικά: «Ο Πρωθυπουργός ζήτησε και σε αυτό συμφώνησε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να τηρηθεί η επετηρίδα και να ληφθεί υπόψη το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση και οι διοικητικές ικανότητες των υπό προαγωγή. Και αυτό πράξαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης».

Ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας ανέφερε σε δήλωσή του: «Η επιλογή μου ως Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του αρχαιοτέρου Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία του. Ο βηματισμός του γίνεται από σήμερα ιδιαίτερα ταχύς, συγχρόνως όμως, και ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την εφαρμογή από την πολιτεία, κατά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, των αρχών της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. Γίνεται, τέλος, και ιδιαίτερα υπεύθυνος, προκειμένου το Δικαστήριο διατηρήσει το κύρος του στις συνειδήσεις των πολιτών και το πολίτευμα να μην υποστεί ανήκεστες βλάβες».

Βιογραφικά:
Αθανάσιος Κουτρομάνος του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Γεννήθηκε το 1948 στην Καρδίτσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου στις 19.7.1974, Πρωτοδίκης στις 13.1.1976. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 28.8.2006 και στο βαθμό του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου στις 13/7/2011. Έχει σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Νικόλαος Αγγελάρας του Αντωνίου, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Γεννήθηκε το 1948 στο Βόλο. Διορίστηκε Πάρεδρος Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών στις 7/10/1977, Πρωτοδίκης Διοικητικού Πρωτοδικείου στις 10/1/1979. Προήχθη σε Πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου στις 8.3.1985, σε Εφέτη Διοικητικού Εφετείου στις 6/3/1989, σε Σύμβουλο Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 1/10/1998 και σε Αντιπρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 11/8/2004. Άσκησε καθήκοντα Υποδιευθυντή Εθνικής Σχολής Δικαστών από 1/1/2001 μέχρι και 15/4/2010. Σπούδασε Νομική, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον Κλάδο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα». Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά, είναι έγγαμος κι έχει δύο παιδιά.

Μιχαήλ Ζυμής του Γεωργίου, Γενικός Επίτροπος Επικρατείας .
Γεννήθηκε το 1950 στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου. Διορίστηκε δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ’ τάξης στις 29.3.1979, Έμμισθος Πάρεδρος Πρωτοδικείου στις 18.2.1981, Πάρεδρος Πρωτοδικών στις 31.8.1982. Διορίσθηκε Πάρεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 14.1.1995, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 17.9.2001, ενώ στις 13/7/2011 επιλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έχει σπουδάσει Νομική, είναι έγγαμος με δύο παιδιά.