η δίκη της Χρυσής Αυγής

η δίκη της Χρυσής Αυγής

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινά αύριο, 20 Απριλίου.Μια δίκη η οποία θα ικανοποιήσει ίσως το κοινό αίσθημα αλλά δεν θα φέρει την κάθαρση. Διότι η Χρυσή Αυγή έχει ήδη ξαναψηφισθεί και βρίσκεται στη Βουλή εν γνώσει των πολιτών για τα πεπραγμένα της.Οπως καμία κάθαρση δεν επήλθε από καμία ανάλογη δίκη, προς δόξαν του εργαλειακού χαρακτήρα της δικαιοσύνης.
Το ομολογούν όλοι! Και η Liberation προειδοποιεί πως μετά την κατάρρευση του Σύριζα, έρχεται η Χρυσή Αυγή
Κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι 69 στελέχη της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς αλλά και το σύνολο της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το γεγονός που έθεσε τη Χρυσή Αυγή στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρίλαος Βουρλιώτης, είναι αυτός που άνοιξε τον φάκελο χαρακτηρίζοντας στο πόρισμά του τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα».
Ως νομικοί περιμένουμε με ενδιαφέρον το θεατρικό αυτό event που δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ανάστασης του φασισμού που γενικεύεται στην Ευρώπη.

Περιμένουμε ακόμη μία από τις δίκες των τελευταίων ετών που επιτρέπουν στην Ιστορία να περνά χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για κανέναν και κυρίως χωρίς απόδοση δικαιοσύνης.

Η δίκη των χουντικών, η δίκη του Παπακωσταντίνου, η δίκη του χρηματιστηρίου… όλες δίκες χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα και νόημα. Η λήθη έχει ίσως διαγράψει ήδη μεγάλο αριθμό από αυτές τις δίκες όπως τη δίκη Παπανδρέου που είναι και πρόσφατη αλλά μόνον ίσως ο Αντώνης Βγόντζας τη θυμάται. Ακόμη και ο δικαιωθείς Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω αυτής πολιτικά, δρέπει τη δόξα της διάλυσης του σοσιαλιστικού κόμματος που φυσικά συντέλεσε στο θρίαμβο και της Χρυσής Αυγής.
Παραμονές της 21/4, η 20/4 επαναφέρει το θέμα του φασισμού στην δημοσιότητα. Με τους κανόνες της δημοσιότητας και για ίδια κατανάλωση. Και με πλήθος χουντικών να καλοπερνούν αθωωμένοι μέσα από το καθαρτήριο της δημοκρατίας. Σοφά τους αφομοίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σοφότερα του μαλάκωσε η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνοντας στον κύκλο της και αυτές τις δυνάμεις. Η παρούσα Νέα Δημοκρατία συνομίλησε με την άκρα δεξιά που πλέον όμως έχει αναβιώσει δυναμικότερη χάρη στη συγκυβέρνηση και συνύπαρξη ετών των κομμάτων στην εξουσία και ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και τα παντοειδή οικονομικά της οφέλη.
Με μια Αθήνα να καίγεται καθημερινά, με πλήθος δούλων της σύγχρονης μορφής δουλείας (προτιμητέος όρος από λαθρομετανάστες δεν νομίζετε?) με την εργασία υποτιμημένη στα 400 ευρώ, με το τραπεζικό σύστημα να σιγοπεθαίνει, η δίκη της Χρυσής Αυγής θα ήταν σκόπιμο να επιτρέψει στα ψίχουλα της δικαιοσύνης που επιβιώνουν παρά τα μισθολογικά ψαλιδίσματα να δουλέψουν.
Η ανθρωποκτονία δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Ομως η “εγκληματική οργάνωση”?
Θυμίζουμε την μειοψηφία Σαλάτα:
Η δίκη εισάγεται με ένα βούλευμα (αριθμ 215/2015) στο οποίο καταγράφεται η μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης Νίκου Σαλάτα ως προς το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εφέτης σε περίπου 30 σελίδες διατυπώνει την άποψη ότι η κατηγορία πρέπει να εκπέσει, καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας. Κατά τον κ. Σαλάτα βάσει της σύμβασης του Παλέρμο, που υπέγραψαν 180 χώρες το 2000, η εγκληματική οργάνωση υφίσταται ως κατηγορία εφόσον από τη δραστηριότητα των μελών της προκύπτει οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος της ηγεσίας και των μελών της.

Τι μπορεί να πει λοιπόν κανείς πολιτικά και νομικά στον πολίτη όταν η εγκληματική οργάνωση δεν φαίνεται να έει οικονομικό όφελος την ώρα που τα νόμιμα κόμματα έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από τη δράση τους?

Η “δίκη της Χρυσής Αυγής” όπως λέγεται, κρίνει τη σύγχρονη δημοκρατία και τη σύγχρονη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι έστω και για λόγους σκοπιμότητας η επιλογή να γίνει παρανάλωμα η δικαιοσύνη και η δημοκρατία δεν ήταν η καλύτερη. Μεγάλο δώρο προσφέραμε στο φασισμό και τους φασίστες αλλά και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που δειψάει για ήρωες και εκδίκηση.