Η γαλλική νομοθεσία για τις αμβλώσεις: ένα θέμα που δεν τελειώνει

Η γαλλική νομοθεσία για τις αμβλώσεις: ένα θέμα που δεν τελειώνει

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον διχασμό της γαλλικής κοινωνίας για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, νέα ένταση έχει προκύψει στη Γαλλία εξαιτίας του νομοσχεδίου που διευρύνει το δικαίωμα στις αμβλώσεις, την ώρα που η γειτονική Ισπανία εξετάζει ένα νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά την εκούσια διακοπή εγκυμοσύνης.

Οι οπαδοί της τροποποίησης του νόμου του 1975 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία έχουν τεθεί αντιμέτωποι με αυτούς που επιθυμούν να διατηρηθούν οι ειδικές προϋποθέσεις που όρισε.

Δύο ημέρες έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι κα στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο δικαίωμα στις αμβλώσεις, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη ή την Τετάρτη να συζητά την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει να καταργηθεί η προϋπόθεση ότι μια γυναίκα θα πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου» για να καταφύγει στην άμβλωση.

Αυτή η προϋπόθεση «είναι απαρχαιωμένη», εκτίμησε η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Αναφερόμενη στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση παρουσίασε τον Δεκέμβριο ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (κίνδυνο για τη ζωή ή την ψυχολογική ή σωματική υγεία της εγκύου ή εγκυμοσύνη έπειτα έναν βιασμό που έχει καταγγελθεί), η Βαλό-Μπελκασέμ σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες» αποδεικνύουν ότι «δεν είμαστε προστατευμένοι από μια οπισθοδρόμηση 40 ετών», προτού νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων Μαρισόλ Τουρέν κατήγγειλε το ισπανικό νομοσχέδιο το οποίο, αν υιοθετηθεί, «θα στείλει τις γυναίκες πίσω στην λίθινη εποχή», ενώ κάλεσε «σε κινητοποίηση ώστε να διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα εγκριθεί».

Εκτός απροόπτου η τροποποίηση του γαλλικού νόμου αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από την πλειοψηφία της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση, ημέρα κατά την οποία ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Το γαλλικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει να τερματιστεί η εγκυμοσύνη της αν «δεν επιθυμεί να τη συνεχίσει» και όχι επειδή «η κατάστασή της την θέτει σε μια κατάσταση κινδύνου», όπως προϋποθέτει ο νόμος του 1975.