Η ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ DOUGHTY STREET CHAMPERS

Η ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ DOUGHTY STREET CHAMPERS

Η Αμαλ και οι Doughty Street Chambers
Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Αμάλ Αλαμουντίν. Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ έρχεται στην χώρα μας, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ελληνική πολιτεία κρατά ζωντανό από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού, στη γενική διάσκεψη της UNESCO για τον πολιτισμό στο Μεξικό, πρόβαλε το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν για το αεροδρόμιο από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια που διαμένουν οι στενοί συνεργάτες της Αμάλ Αλαμουντίν. Ο κ. Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών και ο δικηγόρος Νόρμαν Πάλμερ, στο γραφείο του οποίου εργάζεται η κ. Αλμουντίν, θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να την υποδεχθούν.

Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, η Αμάλ Αλαμουντίν είναι πραγματικά ενθουσιασμένη και αποφασισμένη για την επανένωση των γλυπτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η διάσημη δικηγόρος που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται φτάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα στις 18:00. Μαζί με τον νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Συγκεκριμένα η Αμάλ θα συναντηθεί με τον κ. Τασούλα αύριο Τρίτη στις 12.00 συνάντηση στο γραφείο του υπουργού και παρόντες θα είναι επίσης οι Βρετανοί νομικοί Ν. Πάλμερ και Τζ. Ρόμπερτσον που τη συνοδεύουν.

Την Τετάρτη η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και οι Βρετανοί νομικοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» ανέφερε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Η Αμάλ μαζί με τον συνάδελφό της θα μείνει στην Αθήνα έως τις16 Οκτωβρίου. Στόχος των δύο δικηγόρων είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέταξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των τους στη χώρα μας το 2011. Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος προσεγγίζει το ζήτημα με «τόσο συστηματικό τρόπο» και πάνω σε «βάσεις που αφορούν το διεθνές δίκαιο».

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, προωθώντας την ταινία του «Μνημείων Άνδρες».

«Τα Γλυπτά οφείλουν να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο», είχε υποστηρίξει ο διάσημος ηθοποιός με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου μιας ταινίας που αντίστοιχα πραγματεύεται τη σπουδαιότητα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εκτοτε, κάθε φορά που τον ρωτάνε σχετικά δίνει το όνομα της Αμάλ ως ειδικής για το θέμα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο «ανάγκασε» την ελληνική κυβέρνηση να την καλέσει στη χώρα μας για να αναλάβει δράση.

Έτσι, κι ύστερα από κάποιες αναβολές η Αμάλ αποδέχτηκε την πρόσκληση και καταφτάνει σήμερα στη χώρα μας για μια σειρά διαδοχικών επαφών με Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι θα αναλάβουν να της «παραδώσουν τον φάκελο» και να την υποδεχθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα δημοσιεύματα είναι συνεχή και φιλόδοξα. Εγώ πάντως αν είχα πάρει τον Κλούνεϊ (αν λέω) θα καθόμουν μαζύ του στο σπίτι μας να του τηγανίζω πατατούλες. Αλλά τόχει η μοίρα του φαίνεται του Κλούνεϊ να μην του φτουράει καμία. Ούτε καν για έναν Nespresso.

Τέλος άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι “Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, προωθώντας την ταινία του «Μνημείων Άνδρες».
Πραγματι ήταν μια πολύ ωραία ταινία. Για το Β παγκόσμιο πόλεμο και την τακτική των ΝΑΖΙ. Το έργο αναφερόταν κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές και δη εβραίων που “κατασχέθηκαν” και όχι στα μάρμαρα της Ακρόπολης τα οποία πρέπει να πούμε ότι οι ΝΑΖΙ σεβάσθηκαν αρκετά.
Αλλοι μιλούν για αφιλοκερδείς υπηρεσίες. Αλλοι μιλούν για επαγγελματικές σχέσεις.
Ολα καλά και συνηθισμένα.
Ομως όχι και διάσημη δικηγόρος η Αμάλ! όχι και Λυκουρέζος με τη Ζωίτσα της! ή μήπως οι διάσημοι δικηγόροι παντρεύονται βεντέττες! Κάτι είναι και αυτό. Ας το συνεκτιμήσουν οι νομικές σχολές.