05 Oct Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας
Λίγα λόγια για την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας (από την ιστοσελίδα της) ενόψει των σημερινών εξελίξεων
Το καταστατικό της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ ψηφίσθηκε στις 29.6.1979 από τα ιδρυτικά της μέλη
Σύμβουλοι Γ. Σκουρτσής, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Σ. Νικολάου, Χ. Φατούρος, Πάρεδροι Μ. Παληατσάρας, Ν. Ντούβας, Φ. Στεργιόπουλος, Δ. Κωστόπουλος, Α. Φαρμάκης, Π. Ζ. Φλώρος, Σ. Σαρηβαλάσης, Θ. Χατζηπαύλου, Γ. Δεληγιάννης, Ι. Μαρή, Γ. Κοσμάς, Γ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Σταυρόπουλος, Α. Τσαμπάση, Κ. Γ. Χαλαζωνίτης, Εισηγητές Γ. Ανεμογιάννης, Κ. Μενουδάκος, Ν. Σκλίας, Π. Ν. Φλώρος, Σ. Γεννατάς, Ε. Δανδουλάκη, Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Δ. Μπριόλας, Φ. Αρναούτογλου, Π. Πικραμμένος, Α. Θεοφιλοπούλου, Κ. Παναγούλιας, Α. Γκότσης, Σ. Παππάς, Θ. Παπαευαγγέλου, Ε. Γαλανού, Ν. Ρόζος, Ε. Δαρζέντας, Α. Ράντος, Α. Συγγούνα, Σ. Ρίζος, Δ. Πετρούλιας.
Ύστερα από αίτηση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, αποτελούμενης από τους Αθανασία Τσαμπάση, Παναγιώτη Ν. Φλώρο και Γεώργιο Σταυρόπουλο, εκδόθηκε το Νοέμβριο 1979 η 3488/1979 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία αναγνωρίσθηκε η ίδρυση της Ένωσης και διατάχθηκε η δημοσίευση του καταστατικού της. Το καταστατικό τροποποιήθηκε μερικά με την από 1.6.2001 απόφαση της γενικής συνέλευσης που εγκρίθηκε με την 2670/2002 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με μία από τις τροποποιήσεις θεσπίσθηκε διετής, αντί ετήσιας, θητεία του διοικητικού συμβουλίου από το έτος 2002.
Καταστατικοί σκοποί της Ένωσης είναι:
- H συμβολή στην εξύψωση και βελτίωση της θέσης των δικαστών του ΣτΕ, στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και στην βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης,
- H συνεργασία με τις υπόλοιπες ελληνικές δικαστικές ενώσεις,
- H δημιουργία σχέσεων με αλλοδαπές δικαστικές οργανώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση δεν παρέλειψε να λάβει θέση και σε μείζονα γενικότερα ζητήματα, όπως με την έκδοση ανακοίνωσης για τα δέκα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 15.11.1983, στην οποία τονιζόταν ότι «οι ηρωικοί αγώνες κατά της χούντας, που τους σφράγισε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελούν ιερή παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες».
Εξ άλλου με ανακοίνωσή της στις 17.11.1983 καταδίκασε την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.
Η Ένωση μετέσχε εξ αρχής ενεργά στους αγώνες των ελληνικών δικαστικών ενώσεων για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης και για βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων και των συνθηκών εργασίας.
Πρόεδρος
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος Επικρατείας
Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Παπαγιάννης, Πάρεδρος ΣτΕ
Αντιπρόεδρος:
Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Πάρεδρος ΣτΕ
Ταμίας
Αικατερίνη Σούκη, Εισηγητής ΣτΕ
Μέλος
Δημήτριος Τομαράς, Πάρεδρος ΣτΕ
Τα προηγούμενα ΔΣ εδώ
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά την αναβολή της διάσκεψης, ο κ. Σακελλαρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».
Στη συνέχεια η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε δική της ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν ο πρόεδρος της και ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Παπαγιάννης, αντίστοιχα, η οποία ανέφερε: «Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».