ηρωίνη, αυτή η αυτόνομη

ηρωίνη, αυτή η αυτόνομη

δεν είναι ανέκτοδο: Aθώους κήρυξε το δικαστήριο τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους στη δίκη του Noor One καταλήγοντας εν ολίγοις στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγό και με μόλις τέσσερα μέλη. Το “καράβι από την Περσία” ταξίδεψε ως εδώ χωρίς οδηγό με μόνη αρχηγό την αυτόνομη ηρωίνη που περιείχε σε τόνους. Ελεύθερο και μοιραίο. Φοβάμαι ότι αν καμιά μάνα πρεζονιού μπει στην αίθουσα και καθαρίσει μερικούς θα καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικά. Εξίσου χωρίς ελαφρυντικά καταδικάζεται στις συνειδήσεις του κόσμου όποιος είναι υπαίτειος για τη χλεύη του κοινού νου. Διότι και τα νομικά και τα νομικίστικα έχουν τα όριά τους…

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση ναρκωτικών, όπως και οι Παναγιώτης Φάρος και Βασίλειος Κουρούβανης. Από τους Έλληνες ένοχοι για την οργάνωση κρίθηκαν οι Γεράσιμος Γιανουσάκης και Γιώργος Μπουρδούβαλης ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τους υπόλοιπους ένοχοι κρίθηκαν τρεις τουρκικής καταγωγής κρατούμενοι που συσκεύαζαν τα ναρκωτικά στις αποθηκές στο Κορωπί. Αθώοι κρίθηκαν ο πλοιοκτήτης και όλο το πλήρωμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου απέχει πολύ από την πρόταση της εισγγελέως, Μαρίας Τρουπή, η οποία συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την ενοχή των 26 κατηγορουμένων, για έξι εκ των οποίων τόνισε ότι είχαν συστήσει «διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε κέρδος πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

Αναλυτικά: «Στα μαλακά» οι βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση Noor 1. Μόλις δύο εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για ενεργό συμμετοχή στη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης.

Πρόκειται για τον Μάκη Γιανουσάκη και τον Γιώργο Μπουρδούβαλη γνωστό και ως «captain George».

Ο πρώτος ήταν εφοπλιστής και μέχρι πριν την κατάσχεση του φορτίου ήταν και ο ιδιοκτήτης του Noor 1, ενώ στη βίλα του στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 500 κιλά ναρκωτικών.

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης ήταν ναυλομεσίτης στο Ντουμπάι και είχε μεσολαβήσει για τη μίσθωση του Noor 1 και το ταξίδι του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι κανείς από τους κατηγορουμένους δεν καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ρόλος που σύμφωνα με το δικαστήριο παραμένει «ορφανός».

Για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών καταδικάστηκαν τρεις Ελληνες από την ομάδα των βασικών κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Φάρο, Βασίλη Κουρούβανη και τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, οι οποίοι είχαν σχέση είτε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου είτε με την εκμίσθωσή του.

Τα μέλη του πληρώματος αθωώθηκαν, με εξαίρεση έναν Ιρανό, ο οποίος φερόταν ως ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης και ο οποίος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην υπόθεση. Ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορός του Νίκος Ιωάννου.

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ένοχοι κρίθηκαν μόνο τρεις τουρκικής καταγωγής κρατούμενοι.

Αθώες κρίθηκαν επίσης η πρώην σύζυγος του Γιανουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός που είχαν συλληφθεί στη βίλα στη Φιλοθέη όπου είχε βρεθεί και ο μισός τόνος ηρωίνης.

Ο συνήγορος των τριών γυναικών κ. Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ομόφωνη αθώωσή τους, μετά από δύο χρόνια άδικων διωγμών, ταλαιπωρίας και διασυρμού».

Η οριστική ποινή που θα τους επιβληθεί δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, καθώς μέσω των συνηγόρων τους οι κατηγορούμενοι θα καταθέσουν αίτηση για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πηγή: kathimerini.gr

Κρίμα ειλικρινά! Δείτε όμως και τα σχόλια του κοινού εδώ!