Εφυγε ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λάζαρος Εφραίμογλου

Εφυγε ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λάζαρος Εφραίμογλου

«Το χρήμα είναι σαν την κοπριά, που αν μείνει ακίνητη, βρωμάει και κάνει κακό, αν, όμως, απλωθεί σε ένα χέρσο και άγονο χωράφι, αυτό θα ανθίσει».

Αυτά είχε πει ο πρωτοπόρος Μικρασιάτης Λάζαρος Εφραίμογλου, που το 1993 έδωσε μέρος της περιουσίας του για να συστήσει μαζί με την οικογένειά του το κοινωφελές «Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», στην τελευταία συνέντευξή του που είχε δώσει πριν από λίγες μέρες στην εκπομπή «Στην πράξη.gr» του ΣΚΑΪ.

Ο 81χρονος επιχειρηματίας απεβίωσε αργά την Τετάρτη από ανακοπή καρδιάς. Στο πλευρό του, η σύντροφος της ζωής του, Ουρανία, με την οποία ήταν παντρεμένοι από το 1961.

Ο εμπνευστής του «Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού» και του «Ελληνικού Κόσμου» γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Η βαριά κληρονομιά της μικρασιατικής καταγωγής επηρέασε όλη του τη ζωή, όπως υποδεικνύει και η επωνυμία του Ιδρύματος, που στόχο έχει να αναδείξει τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Η ειδοποιός διαφορά του Ιδρύματος, που το κατέστησε εξαιρετικά αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, είναι ο τρόπος προσέγγισης της ιστορίας, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Πριν από 20 χρόνια, όταν ξεκινούσαμε, είχαμε διαπιστώσει ότι τα τότε μουσεία ελάχιστα αναφέρονταν στη νεολαία» είχε εξομολογηθεί, «θέσαμε, λοιπόν, ως προγραμματικό στόχο το 50% των επισκεπτών μας να προέρχεται από τη νεολαία». Ο στόχος επετεύχθη στο μέγιστο, καθώς πέρα από την υψηλή επισκεψιμότητα, πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν συνειρμικά το όνομά του με την παιδική ηλικία. Ανθρωποι του περιβάλλοντός του κάνουν λόγο για τη βαθιά πίστη του σε ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης. Περί τα 300.000 άτομα επισκέπτονται ετησίως τις εκθέσεις του Ιδρύματος, το οποίο αποτέλεσε το προσωπικό του όραμα, που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το βιογραφικό του, πλούσιο και αξιοζήλευτο.
Γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ ήταν πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Leeds της Βρετανίας στα οικονομικά και τα κλωστοϋφαντουργικά. Το 1993 δημιούργησε μαζί με την οικογένειά του το Ιδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ). Το ίδρυμα δημιούργησε και ένα πολιτιστικό κέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο». Εκεί υπάρχουν μουσειακοί χώροι όπου παρουσιάζεται η ιστορία του ελληνισμού στον χρόνο, στον χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Η κηδεία του είναι σήμερα στις 5 στο Α νεκροταφείο.
Τα Νομικά Νέα εύχονται στην οικογένειά του η μνήμη του να γεμίζει πάντα τη ζωή τους