ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αφού εξέτασε περίπου ένα χρόνο την ογκωδέστατη δικογραφία των εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, εξέδωσε το υπ’ αριθμόν 2000/2013 βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 14 κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη -πρώην σύζυγος Βουλγαράκη-, ο πατέρας της, Διονύσης, ο αδελφός της, Δημήτρης, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Πρόκειται για μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ήλεγξε ενδελεχώς η ελληνική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στο εδώλιο.
Αν και στο διατακτικό του βουλεύματος καταγράφεται η εμπλοκή των πρώην υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρου Δούκα και Απόστολου Φωτιάδη, και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκου, αυτή έχει παραγραφεί, ή εντοπίστηκαν πλημμελείς ευθύνες. Ειδικότερα, οι τυχόν ποινικές ευθύνες των Δούκα και Μπασιάκου οδηγήθηκαν στα αζήτητα με ένα πόρισμα παραγραφής της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής το καλοκαίρι του 2011, με αποτέλεσμα η διερεύνηση του σκανδάλου να συνεχίζεται μόνο από την τακτική Δικαιοσύνη και μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η δίκη αυτή θα θυμίσει μια περίοδο της νεοελληνικής πραγματικότητας που αμέσως μετά την καταδίκη Τσοχατζόπουλου θα σημάνει το γύρισμα της σελίδας και για τη Νέα Δημοκρατία. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα του 20ου αιώνα έχουν πλέον γονατίσει μπροστά στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι επί υφυπουργίας Απ. Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) στο υπ. Οικονομικών, το 2001, λαμβάνεται η απόφαση αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί 25.000 στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων στη λίμνη Βιστονίδα. Μερικά χρόνια μετά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ν.Δ. Πέτρος Δούκας υπέγραψε απόφαση με την οποία ενέκρινε την παραίτηση του Δημοσίου από τη δικαστική διεκδίκηση της λίμνης Βιστονίδας, ενώ αργότερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος (Ν.Δ.) εξέδωσε απόφαση με την οποία η Μονή Βατοπεδίου επέστρεψε τις επίμαχες εκτάσεις στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και σε αντάλλαγμα η Μονή απέκτησε δύο Ολυμπιακά κτήρια και 8.600 στρέμματα στην περιοχή της Ουρανούπολης, με αντίτιμο 1,1 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον προκαλεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τον Ιωάννη Αγγέλου και τον Αθανάσιο Πάπιστα. Ο πρώην διευθυντής τού πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή απαλλάσσεται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο επιχειρηματίας από το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το διατακτικό του βουλεύματος, στο εδώλιο θα καθίσουν:

** Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού) και ο μοναχός Αρσένιος (κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος), για τις πράξεις του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε απάτη, σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, «τελεσθείσα από τους πρώην υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη και Πέτρο Δούκα». Η ηθική αυτουργία που αποδίδεται στους κατηγορούμενους ιερωμένους αφορά κατάρτιση συμβολαίων ανταλλαγής των παραλίμνιων εκτάσεων και της λίμνης Βιστονίδας, στη βεβαίωση περί ύπαρξης κυριότητας της Μονής επ’ αυτών και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανταλλαγέντων με τη λίμνη ακινήτων του Δημοσίου που έφεραν δασική κάλυψη.

** Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, για τις πράξεις τής άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς φέρεται ότι κατάρτισε τα συμβόλαια ανταλλαγής της λίμνης Βιστονίδας και του Ολυμπιακού ακινήτου και της ψευδούς βεβαιώσεως για την κατάρτιση των συμβολαίων, ανταλλαγής των παραλίμνιων εκτάσεων και της λίμνης Βιστονίδας.

** Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς, για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

** Ο δικηγόρος Δημήτρης Πελέκης, για τις πράξεις της άμεσης συνέργειας σε απιστία, σε ψευδείς βεβαιώσεις και σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που αποδίδεται στους Εφραίμ και Αρσένιο. Εμφανίζεται να συνέδραμε στην κατάρτιση των σχεδίων, την παράσταση και συνυπογραφή των συμβολαίων ανταλλαγής της λίμνης Βιστονίδας και ενός συμβολαίου ανταλλαγής του Ολυμπιακού ακινήτου, αλλά και ότι συνυπέγραψε τα συμβόλαια ανταλλαγής των παραλίμνιων εκτάσεων και της εν λόγω λίμνης.

** Ο δικηγόρος Διονύσης Πελέκης, για την ηθική αυτουργία στην άμεση συνέργεια σε απιστία, σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία.

** Ο τότε πρόεδρος του αρμόδιου γνωμοδοτικού συμβουλίου Ιωάννης Διονυσόπουλος και ο εισηγητής του γνωμοδοτικού συμβουλίου Στέφανος Δέτσης, για την πράξη της απλής συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στην πράξη της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, που τελέστηκε από τους πρώην υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη και Πέτρο Δούκα.

** Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Μπότσιος και Γρηγόρης Κρόμπας, για τις πράξεις της απλής συνέργειας σε απιστία τελεσθείσα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο και υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και της ψευδούς βεβαίωσης. Ο Χρ. Μπότσιος θα δικαστεί και για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

** Οι τότε επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γιώργος Μητρόπουλος, για απιστία σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου και ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση.

** Η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, για τις πράξεις της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, της απλής συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου.
(ΠΗΓΉ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 8/10)