ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΠΗ ΠΑΝΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΠΗ ΠΑΝΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Oι δύο γυναίκες εισαγγελείς που τα έβαλαν με τους ισχυρούς- Η 52χρονη Ράικου και η 36χρονη Παπανδρέου
10.01.2014 08:21
 
Μίζες εξοπλιστικών, στημένα παιχνίδια, Τσοχατζόπουλος, Proton Bank: αυτές είναι μόνο μερικές από τις υποθέσεις που ανέλαβαν να διελευκάνουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη δύο γυναίκες που φαίνεται ότι δεν φοβούνται την οποιαδήποτε μορφής εξουσία. Η Ελένη Ράικου και η Πόπη Παπανδρέου που ασχολήθηκαν και με τον πολύκροτο φάκελο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι από χθες και πάλι στην κορυφή της δημοσιότητας. Ποιες είναι όμως αυτές οι υποδειγματικές κοινωνικοί λειτουργοί;

Η Ελένη Ράικου είναι η πρώτη εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς, θεσμός που καθιερώθηκε την άνοιξη του 2013 και ανέλαβε η έως τότε προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών. Γεννήθηκε το 1962 – είναι δηλαδή 52 ετών- φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1993. Επτά χρόνια αργότερα γινόταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών. Διαπιστώνοντας το πλήθος ανεξερεύνητων υποθέσεων που αφορούσαν την οικονομική διαφθορά, ίδρυσε τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος. Από τα χέρια της πέρασαν κορυφαίες υποθέσεις που κίνησαν τις διαδικασίες για να βρεθεί στη φυλακή μεταξύ άλλων ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ ήταν και αυτή που τόλμησε να ανοίξει την υπόθεση για τα στημένα παιχνίδια – αν και μέχρι τότε είχε βρεθεί μόνο μια φορά στα γήπεδα. Είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και έχει δύο παιδιά. Μια από τις λεπτές υποθέσεις που ανέλαβε και που δεν αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ήταν και αυτή της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η 36χρονη ραγδαία ανερχόμενη Πόπη Παπανδρέου είναι η άλλη σιδηρά, άτεγκτη Κυρία της ελληνικής δικαιοσύνης. Είχε μόλις τρία χρόνια στο εισαγγελικό σώμα όταν κλήθηκε να συνδράμει στην διερεύνηση του θέματος για στημένα παιχνίδια. Η εισαγγελέας ασχολήθηκε με την προκαταρκτική εξέταση που οδήγησε στο ξεσκέπασμα τριών υποθέσεων της περίφημης παράγκας. Με καταγωγή από της Συκιές Αρτας, μεγάλωσε στα Πατήσια, σπούδασε στη Νομική Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακά στο ποινικό δίκαιο, είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 2008.

Ηταν από τα πρώτα πρόσωπα που πήρε κοντά της στο τμήμα οικονομικού εγκλήματος η Ελένη Ράικου και η συνεργασία τους έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς. Η Πόπη Παπανδρέου έχει συγγράψει και βιβλία με νομικό περιεχόμενο πρωτίστως που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Σπάνια θα βρει κανείς φωτογραφία της.

Πηγή: Oι δύο γυναίκες εισαγγελείς που τα έβαλαν με τους ισχυρούς- Η 52χρονη Ράικου και η 36χρονη Παπανδρέου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/138239#ixzz2q0cpQvSX

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ! καμιά φορά που βλέπω τα “κορίτσια” της σχολής δικαστών στην έδρα στην Ευελπίδων ανατριχιάζω και στέκω προσοχή! Είναι η γενιά των παιδιών που πέτυχαν με αξία, χωρίς συγγενείς, και με ένα μισθό ετοιμάζουν τη νέα γενιά.  Παίρνουν το λόγο μετά από πολυετή εκφοβισμό και δημοσιουπαλληλοποίηση. Η πείνα και η αδικία γεννούν  θεριά!