Δεν… τιτιβίζουν οι δικαστές

Δεν… τιτιβίζουν οι δικαστές

 Πειθαρχικό παράπτωμα θα αποτελεί, εφεξής, για τους Βρετανούς δικαστές ο σχολιασμός, μέσω twitter ή blog, υποθέσεων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη ή έχουν εκδικάσει οι ίδιοι. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος προς τα μέλη της Τρίτη Εξουσίας, που διέρρευσε πρόσφατα στον τύπο και, συν τοις άλλοις, υποχρεώνει τους δικαστικούς λειτουργούς να διαγράψουν αναρτήσεις του… παρελθόντος.
Όπως αναφέρει η Guardian, η επίμαχη ντιρεκτίβα προκαλεί εκνευρισμό στους εκπροσώπους της βρετανικής Δικαιοσύνης, οι οποίοι επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις ή να δημοσιεύουν άρθρα. Μάλιστα, πρόσφατα δικαστής της Γηραιάς Αλβιόνας είχε ξεκινήσει καμπάνια υπέρ… του γάμου!
Πάντως, η (μέχρι πρότινος) απόρρητη εγκύκλιος επιτρέπει στους δικαστές να μπλογκάρουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους. Βέβαια, όπως επισημαίνει το έγγραφο, και αυτού του είδους η «σχέση» με τα νέα μέσα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς, ενδεχόμενη αποκάλυψη της ταυτότητας του συντάκτη θα έπληττε την αξιοπιστία των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Οι οποίοι πρέπει να είναι άμεμπτου ηθικής!
Και για να επιστρέψουμε στα καθ’ ημάς, τέτοιου είδους ζητήματα δεν απασχολούν, τουλάχιστον ακόμη, την ελληνική Θέμιδα.