Δίκη Ερβέ Φαλσιανί

Δίκη Ερβέ Φαλσιανί

 Δίκη Φαλσιανί: Εξαετή ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή ζητά ο εισαγγελέας

Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάρλο Μπουλέτι ζήτησε σήμερα ποινή φυλάκισης έξι ετών χωρίς αναστολή σε βάρος του Ερβέ Φαλσιανί, πρώην εργαζομένου στην τράπεζα HSBC- Ελβετίας, του οποίου η δίκη ερήμην διεξάγεται ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου στη Μπελιντζόνα, στο νότιο καντόνι Τιτσίνο.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο εισαγγελέας ζήτησε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή δεδομένων και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Για τον εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής της Συνομοσπονδίας, ο Φαλσιανί, ένας γαλλο-ιταλός πολίτης, ο οποίος αρνήθηκε να παρουσιαστεί στη δίκη του, δεν είναι ένας άνθρωπος που κρούει των κώδωνα του κινδύνου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι.

“Όλη η οικοδόμηση του λευκού ιππότη δεν είναι παρά ένας ιστός από ψέματα”, δήλωσε ο εισαγγελέας αρχίζοντας την αγόρευσή του, η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας.

Ο εισαγγελέας Κάρλο Μπουλέτι απαρίθμησε τις διάφορες φάσεις της παράνομης δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Φαλσιανί. Υπενθύμισε τα πρώτα στάδια, το 2006, της απόκτησης και της προετοιμασίας των στοιχείων της τράπεζας HSBC, στην οποία τότε εργαζόταν.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση, το 2007, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην εργαζόμενος στην HSBC προσπάθησε να θέσει προς πώλησιν αυτά τα στοιχεία. Αρχικά σε μια επαφή που είχε ο Φαλσιανί στη Σαουδική Αραβία, πριν προσεγγίσει λιβανέζικες τράπεζες, πριν διαβιβάσει τα στοιχεία σε ξένες κρατικές υπηρεσίες. “Δεν ξέρουμε αν ο Φαλσιανί πληρώθηκε για να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά σε ξένες κρατικές υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό” για μια καταδικαστική απόφαση, δήλωσε.

Για τον εισαγγελέα, η οικονομική κατασκοπεία έχει αποδειχθεί. Επισήμανε κυρίως τη χρονική διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας και την αξία των απορρήτων που δημοσιοποίησε και τα οποία στοίχισαν στην Ελβετία μια διπλωματική κρίση.

Δεδομένων των περιστάσεων και της εγκληματικής ενέργειας του κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας ζήτησε εξαετή ποινή φυλάκισης.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δίκη του Ερβέ Φαλσιανί, του πρώην εργαζομένου στην τράπεζα HSBC Ελβετίας, άρχισε τη Δευτέρα ερήμην, όπως αναμενόταν, στη Μπελιντζόνα, στο νότιο καντόνι Τιτσίνο, ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου (TPF).

Ο Φαλσιανί, γαλλο-ιταλός πολίτης, επανέλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελβετία για τη δίκη του.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤS, το δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του TPF διαπίστωσε την απουσία του πρώην εργαζομένου στην HSBC.

Έπειτα από μια πρώτη διακοπή της δίκης, άρχισε η ακροαματική διαδικασία.

Από την Τρίτη, οι πρώτοι μάρτυρες  καταθέτουν. Πρόκειται για αστυνομικούς που διενήργησαν την έρευνα σε βάρος του πρώην εργαζομένου της τράπεζας και εργαζομένων της HSBC στη Γενεύη.

Πρώην φίλη του Φαλσιανί, που κατοικεί στο Λίβανο, έχει επίσης κληθεί στη δίκη, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ποινικών υποθέσεων.

Μετά την εξέταση των μαρτύρων, η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα. Οι αγορεύσεις της υπεράσπισης, την οποία εκπροσωπεί δικηγόρος που ορίστηκε από το δικαστήριο, και της πολιτικής αγωγής, μπορεί να λάβουν χώρα την Πέμπτη, ίσως στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Ο Φαλσιανί, πρώην τεχνικός πληροφορικής της τράπεζας HSBC Suisse, υπεύθυνος των αποκαλύψεων στο πλαίσιο των SwissLeaks, κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή στοιχείων και παραβίαση του εμπορικού και τραπεζικού απορρήτου από την ελβετική δικαιοσύνη.

Παρέδωσε στη Γαλλία τα τρία τέταρτα των ονομάτων των ιδιωτών πελατών της τράπεζας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η HSBC κατέβαλε 40 εκατ. ελβετικά φράγκα (36,7 εκατ. ευρώ) στις Αρχές της Γενεύης και έτσι τερμάτισε τη διαδικασία για διακεκριμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είχε ασκηθεί σε βάρος της, στο πλαίσιο της υπόθεσης SwissLeaks, ενός εκτεταμένου σκανδάλου φορολογικής απάτης και ξεπλύματος χρημάτων.

Έπειτα από μια πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης, ο Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Είχε συλληφθεί στην Ισπανία το 2012, πριν αφεθεί ελεύθερος. Γάλλος πολίτης, ο Φαλσιανί βρίσκεται τη Γαλλία και δεν πρόκειται να εκδοθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή Ντιβόν-λε-Μπεν στη Γαλλία, μερικά χιλιόμετρα από τα ελβετικά σύνορα, ο Φαλσιανί επανέλαβε μια ακόμη φορά την πρόθεσή του να μην παρουσιαστεί στη δίκη του. Όπως δήλωσε, οι όροι μιας «δίκαιης δίκης» δεν πληρούνται.