δίκη Μαρφίν

δίκη Μαρφίν

μία δίκη στην οποία ένας συνάδελφος δίνει το παρόν ως πατέρας θύματος δεν μπορεί να αφήσει κανέναν μας αδιάφορο. Μία δίκη που μάλλον δεν θα επιφέρει κάθαρση ούτε σε εκείνον ούτε σε κανέναν άλλο. Ας έχει δύναμη να αντιμετωπίσει και αυτό το σταυρό που του επιφύλαξε η μοίρα και αντιμετωπίζει με γενναιότητα.

Στις 14 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τα γεγονότα στην Τράπεζα Marfin το Μάιο του 2010, που κόστισαν τη ζωή τριών υπαλλήλων και την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Το κλίμα στη δίκη, η οποία ξεκίνησε χθες στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο, με 37 από τους περίπου 80 μάρτυρες, να είναι απόντες, φορτίστηκε συγκινησιακά όταν οι γονείς της εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, κατέθεσαν ως πολιτικοί ενάγοντες για ψυχική οδύνη. Αμφότεροι ανέβηκαν στιγμιαία στο βήμα του μάρτυρα, με τον πατέρα της άτυχης γυναίκας Ζαχαρία Παπαθανασόπουλο να επιχειρεί να περιγράψει πως έμαθε τον χαμό της κόρης του από τον ανιψιό του, ο οποίος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ. Ο κ. Παπαθανασόπουλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν και οι συγγενείς των άλλων δύο εκλιπόντων, Επαμεινώνδα Τσάκαλη και Παρασκευής Ζούλια.
Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο κατηγορούμενοι, Θεόδωρος Σίψας, που βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τον εμπρησμό της Τράπεζας και τους τρεις θανάτους και ο Παύλος Αντρέεβ, που λογοδοτεί για την επίθεση στον ΙΑΝΟ, αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 μάρτυρες, συνάδελφοι των τριών θυμάτων, αλλά και υπάλληλοι παρακείμενων εταιριών. Κανένας τους δεν αναγνώρισε, στο πρόσωπο των κατηγορουμένων, τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης του υποκαταστήματος, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των υπαλλήλων της Τράπεζας για όσα έζησαν: «Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου για πάρα πολλή ώρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους μάρτυρες.

«Ακούγαμε απ’ έξω “κάψτε τους”..εικοσιένας άνθρωποι βγήκαμε ζωντανοί , τρεις άλλοι όμως όχι» δήλωσε ένας εκ των υπαλλήλών της Τράπεζας.”