Για τη διαμεσολάβηση και πάλι

Για τη διαμεσολάβηση και πάλι

Το θεσμό της Διαμεσολάβησης παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου, και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Με τη Διαμεσολάβηση, επιχειρείται μία εναλλακτική μέθοδος επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με την συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που παράγει έννομα αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία των δικαστηρίων.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει σημαντικά οφέλη για τον πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, τόνισε πως η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό ενώ επεσήμανε πως οι δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια, από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεω, που συσσωρεύονται σήμερα.
 
Το ζήτημα παραμένει: αποδίδεται δικαιοσύνη επαρκώς? με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αδιάφορο.