βρώμα

βρώμα

Οφειλε άραγε να ειναι γυναίκα και αυτή?
αν η Γαλλία παίζει το παιχνίδι των συμβόλων και έκανε πρωθυπουργό μια γυναίκα “ερωμένη” και αποτυχημένη, μια επίτροπο ντροπής, και η Μαριάννα είναι μόνον σύμβολο της Δημοκρατίας, ετούτο πάλι παραείναι.  Η Μαρίν Λεπέν πέτυχε ότι ο πατέρας της δεν κατάφερε (κόρη φυσικά και αυτή) δίδοντας στη “γυναίκα” άρωμα πτώματος. Οι μαύροι και οι γυναίκες γινόμαστε συχνά σύμβολα ντροπής γιατί θεωρούμαστε εκ προϊμίου θύματα. Αρα ακίνδυνοι. Γελάει η Μαρίν και όζει. Αρωμα γυναίκας – βρώμα ….

Είναι  η πρώτη φορά για την πέμπτη γαλλική Δημοκρατία που ένα ακροδεξιό κόμμα προπορεύεται σε μια εθνική εκλογική αναμέτρηση. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε τελικά το 25,41% των ψήφων αποκτώντας 24 έδρες, ήτοι το ένα τρίτο των Γάλλων ευρωβουλευτών. Ακολουθεί η δεξιά αντιπολίτευση του κόμματος UMP με 20,77% και 19 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές έπεσαν στο 13,97% και 13 έδρες, που είναι γι’ αυτούς το χειρότερο αποτέλεσμα σε ευρωεκλογές.

Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» δεν διστάζει να παρουσιάσει τη δραματική πλευρά της κατάστασης : « Αν και ήταν αναμενόμενη, η νίκη του Εθνικού Μετώπου παραμένει ένα σοκ που θα ταρακουνήσει την Ευρώπη και τη Γαλλία» γράφει ο σχολιογράφος και προσθέτει: « η επιτυχία του ΕΜ επιβεβαιώνει την ικανότητά του να κινητοποιεί τους οπαδούς του, το ρίζωμά του στη χώρα, και την ανθεκτικότητα των ξενόφοβων θέσεών του».

Πιο αισιόδοξη η «Λα Κρουά» εκτιμά ότι «το αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετριοπαθείς σχηματισμοί συγκέντρωσαν τελικά τα δύο τρίτα των ψήφων». Η δε « Ρεπιμπλίκ ντι Σαντρ» υπογραμμίζει ότι « η ψήφος για το Εθνικό Μέτωπο παραμένει μια ψήφος- ξεσπάσματος μάλλον, παρά ψήφος -προσχώρησης».

Αναζητώντας τα αίτια της αποτυχίας των ευρωφίλων, ο Νικολά Μπαρέ αρχισυντάκτης της οικονομικής «Λεζ Εκό», δεν κρύβει ένα είδος αγανάκτησης : «Ας σκουπίσει ο καθένας μπροστά από την πόρτα του» λέει, «ξέρουμε πολύ καλά πως έφτιαξαν τα κόμματα τις λίστες τους : Έβαλαν τους ηττημένους από προηγούμενες εκλογές, βόλεψαν τους κολλητούς, ή κάποιους απροσδόκητους επανελθόντες. Τους εξαπέστειλαν στις Βρυξέλλες και περίμεναν να τους ψηφίσει ο λαός!» .

Η «Φιγκαρό», μιλώντας για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, εντοπίζει «ένα αίσθημα πολιτιστικής και ηθικής στέρησης των εθνών, που φοβούνται μήπως συνθλιφτούν από το πιεστήριο της παγκοσμιοποίησης». Με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, βλέπει το τέλος του δικομματισμού και προσθέτει : «Από εδώ και στο εξής, απαγορεύεται ο χαρακτηρισμός «άκρα -δεξιά» για το Εθνικό Μέτωπο (…) Η σταθερή άνοδος του ΕΜ σίγουρα ερμηνεύεται από την διαφορά ανάμεσα στην ιδέα που έχουν οι εκλογείς του κόμματος για τους εαυτούς τους, με αυτήν που έχουν τα εξωτερικά βλέμματα για το κόμμα» γράφει η «Φιγκαρό».

Η εφημερίδα «Λε Μοντ» με την ανάλυση της Κλερ Γκατινουά υποστηρίζει ότι η χθεσινή ψηφοφορία ερμηνεύει τη δυσπιστία των εκλογέων όχι απέναντι στην Ευρώπη, αλλά απέναντι στις «ελίτ» που την κυβερνούν. Θεωρεί ότι επείγει και είναι αναγκαία μια συζήτηση για τη δημοκρατία και αναζήτηση « του ρόλου του κράτους και του έθνους εντός της Ευρώπης»

Πηγή ΑΠΕ
– See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/129649#sthash.MKXchWPN.dpuf