01 Sep Βασιλική Θάνου: η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργός
Με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων της κ. Θάνου θυμίζουμε παλαιότερο δημόσιο διάλογο που αναδεικνύει την προσωπικότητά της.
Ας είναι σιδεροκέφαλη καθώς η αποστολή της είναι δύσκολη.
Β. Θάνου: Το έργο των Δικαστών δεν εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών τους
«Ο Δικαστής δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και στο Θεό. Σε κανέναν άλλο».
25/02/2013 17:27
Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Βασιλική Θάνου, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των Δικαστικών καθώς και στα προβλήματα που παρατηρούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Η κ. Θάνου επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των Δικαστικών Λειτουργών υπήρξαν πράγματι έντονες αλλά η ένταση πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη καθώς το συνολικό ποσοστό των μισθολογικών περικοπών των Δικαστικών αγγίζει πλέον το 60%. Η κυβερνητική στάση δημιούργησε μάλιστα την αίσθηση μιας στοχοποιημένης απαξίωσης της Δικαιοσύνης. Η Πρόεδρος της ΕΔΕ υπογράμμισε ότι, εφόσον οι Δικαστικοί δε βρήκαν ανταπόκριση από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Μισθοδικείο ζητώντας να αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών τους.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της ΕΔΕ, αναφερόμενη στις παθογένειες του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Η κ. Θάνου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι φιλόδικος ο Έλληνας. Προσφεύγει στο Δικαστήριο πολύ πιο εύκολα από έναν Ευρωπαίο. Επίσης, δεν είναι ακριβή η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, τα παράβολα και οι αμοιβές των δικηγόρων είναι υψηλότερες, οπότε το σκέφτεται ο πολίτης. Εδώ είναι πολύ πιο φθηνά». Προσθέτει βέβαια ότι το ζήτημα είναι να διασφαλιστεί και η Δημοκρατία χωρίς να αποκλείεται κάποιος από το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Συνεπώς, το ζήτημα απαιτεί προσεκτικό χειρισμό.
Παράλληλα, η κ. Θάνου σημείωσε ότι μια ακόμα αιτία για την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι η άρνηση των πολιτών να προσφύγουν σε θεσμούς εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να απλοποιηθούν ορισμένες διαδικασίες ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να υπάρξει ένας τρόπος επιτάχυνσης της εκδίκασης των διαφορών».
Η κ. Θάνου υπογραμμίζει ότι το έργο του Δικαστή δεν εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών και οι Δικαστικοί Λειτουργοί εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με τον ίδιο ανεξάρτητο τρόπο. Προσθέτει δε, ότι οι πιέσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά εξαρτάται από τους Δικαστές να κρατάνε κλειστές τις πόρτες σε παρεμβάσεις. Καταλήγει μάλιστα τονίζοντας ότι «ο Δικαστής δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και στο Θεό. Σε κανέναν άλλο».