Αποχή δικηγόρων

Αποχή δικηγόρων

Απέχουν των καθηκόντων τους από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2015 οι δικηγόροι όλης της χώρας με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η-1-2016.

Κατά τη συνεδρίαση, η Ολομέλεια εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που ήταν παρών στη συνεδρίαση, ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουργός, εκπρόσωποί τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο των θεσμών υπόμνημα του υπουργείου με συγκεκριμένα θέματα προς επανεξέταση και ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο υπουργός δέχθηκε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων και κριτική για τη στάση του υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων για μειώσεις των παραβόλων και του δικαστικού ενσήμου. Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των Δικαστηρίων.
Μετά την αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Β. Αλεξανδρής, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.
Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές στο υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες επισημαίνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Υπουργός να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να αποκατασταθούν, όπως είπε, η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης που πλήττονται από το νέο Κώδικα.
Ανέφερε επίσης ότι αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις των Δικηγόρων απεστάλη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάνγκλαντ, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κρις Άλεν και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο και Βες ΜακΓκριού αντίστοιχα. Ο κ. Γιούνκερ, απάντησε ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Φονσέκα Μορίγιο της Κομισιόν και θα υπάρξει σύντομα απάντηση στις προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η απάντηση του κ. Κοστέλο, ο οποίος με επιστολή του δηλώνει ότι τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος θα εξετασθούν και θα απαντηθούν.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και ενημέρωσε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές προκειμένου να τεθεί το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήδη ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για το αν έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αναλυτική επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Γεωργουλέας, ο οποίος παρέθεσε τα πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομοίας.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ωστόσο ότι όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές στον ψηφισθέντα νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δεν μπορεί να γίνουν με μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απαιτείται η συμφωνία των θεσμών.