ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου

ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου

Παραθέτουμε σε σύνδεσμο την ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου προς τους καθηγητές που προέβησαν σε δηλώσεις για την μήνυσή της κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη εδώ.

«Σχετικά με την δήλωση, την οποία προσυπογράφει ένας πολύ μικρός αριθμός από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας – Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, αναφορικά με την έγκληση – μήνυση, την οποία κατέθεσα εις βάρος του δικηγόρου Αναπληρωτή Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνω ότι υποστηρίζεται από μέρους τους ότι εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως «αφελής και πολιτικάντης» συνιστούν απλή κριτική. Περιέργως, παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος μου δημοσιεύματος, το οποίο δημοσίευμα, ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέχρι σήμερα, στο οποίο αναγράφεται: «Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτηση της».
Είναι δικαίωμά τους, βεβαίως, οι προσυπογράφοντες τη δήλωση να έχουν την άποψη αυτή. Είναι, όμως, επίσης, δικαίωμά μου, να έχω την αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι εκφράσεις αυτές προφανώς είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και την δικαστική μου ιδιότητα, και κατά συνέπεια, είναι δικαίωμά μου να στρέφομαι, δια της νομίμου οδού, κατά του χρησιμοποιούντος εναντίον μου τέτοιες εκφράσεις.
Ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά υπάρχει, επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο οι δηλούντες φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν. Κατά την πάγια θέση της νομολογίας και της νομικής θεωρίας, όταν κάποιος, κατά την άσκηση κριτικής, χρησιμοποιεί εκφράσεις, οι οποίες θίγουν την τιμή και την υπόληψη άλλου, καθώς και όταν, κατά την άσκηση κριτικής, υπερβαίνει το αντικειμενικά αναγκαίο μέτρο, τότε διαπράττει το ποινικό αδίκημα της εξύβρισης και της δυσφήμησης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι οι ως άνω χαρακτηρισμοί και οι απαξιωτικές εις βάρος του προσώπου μου εκφράσεις, δεν ήταν αναγκαίοι, για να εκφράσει ο μηνυόμενος την κριτική του, ως προς το περιεχόμενο της επιστολής μου. Αντίθετα, αυτός ενήργησε, σε κάθε περίπτωση, καθ’ υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους υου και παρότι εγνώριζε, ως καθηγητής του Δικαίου, την έλλειψη της αναγκαιότητας αυτής.
Θεωρώ ότι οι προσυπογράφοντες την δήλωση θα έπρεπε να συστήσουν στον συνάδελφο τους- συντάκτη των εις βάρος μου προσβλητικών και δυσφημιστικών εκφράσεων να αποσύρει από το διαδίκτυο τις φράσεις αυτές, τις οποίες επιμένει να διατηρεί αναρτημένες μέγρι σήμερα και όχι να συστήνουν στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αποσύρει την μήνυσή της.
Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης, την οποία έχω την τιμιί να κατέχω, και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/673688/emmenei-i-proedros-toy-areioy-pagoy-sti-minysi-tis-kata-toy-kathigiti-stayroy-tsakyraki#ixzz41HiJSggZ