ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για τις 8 Ιουνίου 2015 αναβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, οι οποίοι κατηγορούνται για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2008. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω αποχής των δικηγόρων.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του καταδικάστηκαν πριν λίγες ημέρες σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έκαστος για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2009.

Η ποινή για το ζευγάρι είναι εξαγοράσιμη, προς δέκα ευρώ την ημέρα, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το ζευγάρι καταδικάστηκε επιπλέον και σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο, που παραστάθηκε ως Πολιτική Αγωγή, ποσό 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του αφορούν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2008, 2009 και 2010. Η κατηγορία για τις δύο πρώτες δικογραφίες, των ετών 2008 και 2009, είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ στην τρίτη δικογραφία, για το έτος 2010, η κατηγορία είναι κακουργηματικού βαθμού, καθώς άλλαξε με νόμο ο χαρακτηρισμός του αδικήματος.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ζευγαριού απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη όταν από στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» εντοπίστηκε λογαριασμός της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC με ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως αγνοούσε το εν λόγω ποσό καθώς αφορούσε την κάτοχο του λογαριασμού, τον πρώην σύζυγό της και τα παιδιά τους.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνει αν το ζευγάρι θα πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη για την κακουργηματικού βαθμού παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» του έτους 2010. Η εισήγηση του εισαγγελέα, που θα κριθεί από το Συμβούλιο, είναι παραπεμπτική για τους δύο συζύγους.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/269803/anavlithike-i-diki-papadoniou-gia-to-pothen-eshes-tou-2008/#ixzz3JbGY2lYw
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook