ποιός φοβάται την κυρία πρωτοδίκη?

ποιός φοβάται την κυρία πρωτοδίκη?

 

Βιρτζίνια Γουλφ ή Μαίρη Παναγιωταρά, η κυρία πρωτοδίκης που θα κρίνει την πρώτη υπόθεση των λιστών φαντάζει ιδιαίτερα επικίνδυνη στα μάτια του πολιτικού και νομικού κόσμου.
Η επικαιρότητα αναδεικνύει μια τεράστια σύγκρουση προσώπων και θεσμών σε σχέση με τη νομιμότητα των λιστών και τις συνέπειες αυτών. Ενώσεις επιστημονικές και δικαστικές κονταροχτυπιούνται. Πρόσωπα συναγωνίζονται σε δηλώσεις. Θεσμοί δηλώνουν προκαταβολικά τη θέση τους για τη συνταγματικότητα μιας διάταξης την οποία προς το παρόν οι συνταγματολόγοι, γνωστοί από άλλες διατάξεις, απέχουν να σχολιάσουν. Ούτε τον καιρό του άρθ. 14.9 του Συντάγματος η συνταγματικότητα δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό στο προσκήνιο, πριν τα δικαστήρια αποφανθούν. Γιατί τη συνταγματικότητα των νόμων ελέγχουν τα δικαστήρια σε αυτή τη χώρα ακόμη. Και μάλιστα όλα.
Μοιάζει πολλοί να ανησυχούν για την κρίση της κ. πρωτοδίκη ως προς το προϊόν και τις συνέπειες των λιστών. Γιατί τάχα θέλουν να προκαταλάβουν την κρίση της? Με συμπαθάν οι πρωτοδίκες άρρενες αλλά όλοι πια δεν διαμαρτύρονται ότι η δικαιοσύνη γυναικοκρατείται?
Ο δικαστής που θα ελέγξει την συνταγματικότητα της διάταξης αυτής με αφορμή την πρώτη υπόθεση που θα τεθεί υπόψη του, μάλλον λόγω της επιβολής κάποιων κυρώσεων σε πρόσωπο που βρίσκεται στη λίστα αυτή οι οποίες θα αμφισβητηθούν είναι σε θέση να κρίνει, όπως και για όλα τα άλλα ζητήματα που θα επιληφθεί.
Το δικό μου ερώτημα είναι τάχα θα υπάρξουν άραγε δίκες για να έχει γνώμη η κυρία πρωτοδίκης την οποία όλοι τόσο μεριμνούν να διαφωτίσουν για τη συνταγματικότητα της διάταξης? Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα και συνακόλουθα δίκες  ή το θέμα θα λήξει εδώ?
Οπως συμβαίνει συνήθως σε επώδυνα θέματα ο θόρυβος προηγείται των συνεπειών. Λίστες περιφέρονται και μελετώνται, τα πρόσωπα που τις συναπαρτίζουν ξέρουν δα αν είναι μέσα και υποθέτω ότι πλέον το ξέρει και η ελληνική διοίκηση.
Ο ορυμαγδός μοιάζει να προαναγγέλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Αλλιώς γιατί να φοβάται κανείς την πιθανή κρίση του δικαστή? Η μήπως φοβάται μόνον την έκθεση στη δημοσιότητα που τυχόν επάγεται η δημοσιοποίηση λιστών? Ως προς αυτό το σκέλος και οι δηλώσεις είναι ερμηνευτέες