Ο Νίνο (επιτέλους) στον ουρανό

Ο Νίνο (επιτέλους) στον ουρανό

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο συντηρητικός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Αντονίν Σκάλια, με τον θάνατο του να πυροδοτεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με τον ορισμό του αντικαταστάτη του στο Ανώτατο Δικαστήριο, λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ο Νίνο όπως τον έλεγαν στην οικογένειά του έντονα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που υπέστη οξεία κριτική άφησε κενή τη θέση που του εμπιστεύθηκαν εδώ και χρόνια χαρακτηρίζοντας έντονα το δικαστήριο.

Γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσευ από γονείς ιταλικής (σικελικής μάλιστα) καταγωγής και ήταν μοναχοπαίδι, σπούδασε στο Georgetown University in Washington, D.C., όπου αποφοίτησε valedictorian με summa cum laude with και bachelors degree στην ιστορία. Συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard Law School. Παρά την δικηγορική καριέρα που ξεκίνησε στο διεθνές γραφείο Jones, Day, Cockley & Reavis προτίμησε τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστική ήταν η εμμονή του στη γραμματική ερμηνεία του συντάγματος και η προσκόλληση στο γράμμα του. Φανατικός καθολικός παντρεύτηκε και απέκτησε εννέα παιδιά. Διατηρούσε για χρόνια θερμή σχέση με τη συνάδελφο του Justice Ruth Bader Ginsburg με την οποία εμφανιζόταν συχνά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Το χαρακτηριστικό αυτής της σχέσης ήταν οι ακραία διαφορά αντιλήψεων και θέσεων των δύο δικαστών.
Ο Αντονίν Σκαλία ευθυνόταν για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εκδόθηκε το 2008 (District of Columbia κατά Heller), και έκρινε ότι η οπλοκατοχή αποτελεί ατομικό συνταγματικό δικαίωμα κάθε Αμερικάνου πολίτη. Στην διάρκεια της δικαστικής του ιστορίας συνετέλεσε σε πολλές αποφάσεις ιδιαίτερα συντηρητικών θέσεων τις οποίες υποστήριζε δυναμικά.
Η εμμονή του στη γραμματική ερμηνεία οδήγησε πάντως και σε μία διόλου συντηρητική απόφαση που αφορά στο δικαίωμα να κάψει κανείς την αμερικανική σημαία.
Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς επιβεβαίωσε το θάνατο του Σκάλια, εκφράζοντας εκ μέρους των δικαστικών αρχών τη θλίψη για την απώλεια του, χαρακτηρίζοντας τον έναν «εξαίρετο άνθρωπο και δικαστή».
Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σκάλια πέθανε στον ύπνο του κατά τη διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού στο δυτικό Τέξας. Διορισμένος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1986 από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Σκάλια ήταν γνωστός για τις έντονες συντηρητικές του απόψεις και για το θεατρικό του ταλέντο στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σκάλια και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου για την αντικατάστασή του , με τους Ρεπουμπλικάνους ενδεχομένως να καθυστερήσουν τη διαδικασία με την ελπίδα πως θα επικρατήσουν στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως σχεδιάζει να εκπληρώσει την συνταγματική του υποχρέωση να προτείνει υποψήφιο για να καλυφθεί το κενό της θέσης ενώ, σε σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, απέτισε φόρο τιμής στην κληρονομιά που άφησε ο Σκάλια στην δικαστική έδρα, χωρίς όμως να δώσει καμία ένδειξη σχετικά με το πρόσωπο που σκοπεύει να προτείνει για αντικαταστάτη. Σημείωσε μόνο πως η ανακήρυξη της υποψηφιότητας θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.