δικαιοσύνη και κινηματογράφος: το βλέμμα του άλλου

δικαιοσύνη και κινηματογράφος: το βλέμμα του άλλου

ροντενΜια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση προγραμματίζται από την Εθνική Σχολή Δικαστών με την ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα τη σχέση της δικαιοσύνης με τον κινηματογράφο ή σωστότερα τον τρόπο που ο κινηματογράφος αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη. Η ιδέα είναι προχωρημένη για τα ελληνικά πράγματα και είναι σημαντικό πράγματι ο κόσμος των νομικών να αντιληφθεί πώς τους βλέπει ο “άλλος”, ξεκινώντας εύλογα από τον κινηματογραφιστή.

Το άλλο βλέμμα είναι μια πρώτη προσέγγιση στην αλήθεια της δικαιοσύνης που λείπει το δίχως άλλο καθώς είναι γνωστή η ενδοστρέφεια των δικαστών και η άρνηση να αντιμετωπίσουν τον “άλλο” και το βλέμμα του από θέση διαφορετική από αυτή του λειτουργήματός τους. Δικαιολογημένα ή όχι η εκδήλωση αυτή κάνει ένα σημαντικό βήμα στο οποίο πρέπει να παρατηρήσουμε βέβαια την απουσία των πολιτικών δικαστών. Τούτο ιδίως διότι η δικαιοσύνη, όπως προκύπτει και από τις προβαλλόμενες ταινίες είναι κυρίως η πολιτική δικαιοσύνη και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα ΤΔΔ. Ευχόμαστε στην επόμενη εκδήλωση που θα γίνει οι πολιτικοί δικαστές να αιστανθούν την ανάγκη να προσεγγίσουν το βλέμμα του άλλου και ευαισθητοποιηθούν σε αυτό από την πλευρά και του θεατή.

Η απονομή δικαιοσύνης είναι ούτως ή άλλως μια παράσταση με δρώμενα και ρόλους. Ο τρόπος με τον οποίο επέρχεται η κάθαρση θα όφειλε να ενδιαφέρει κάθε συντελεστή της. Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρωτοβουλία της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών παρότι πρόσφατα ακούσαμε ότι λόγω ελλείψεως πόρων ενδέχεται και να παύσει υφιστάμενη. Καλή επιτυχία!

 

“Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και ο  Μιχαήλ Πικραμένος,
σύμβουλος της Επικρατείας και γενικός διευθυντής
της σχολής δικαστικών Λειτουργών, σε συνεργασία με την ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και με την αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διοργανώνει διημερίδα πρόβολής κινηματογραφικών ταινιών στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» της Θεσσαλονίκης με θέμα:

“ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ”

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ώρα11.30΄ Μ-«Ο Δράκος του Ντύσελντορφ» του Φρίτς Λάνγκ

ώρα14.00΄ «Τα Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη

ώρα17.00΄- 18.30΄ Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση

συμμετέχουν:Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, Νότης Φόρσος Διευθυντής Κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ – κριτικός κινηματογράφου, Δημοσθένης Κούρτοβικ δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Συντονίζει:Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ώρα10.30΄ «Η δίκη της Νυρεμβέργης» του Στάνλευ Κράμερ

ώρα14.30 «Ζ» του Κώστα Γαβρά

ώρα17.00΄- 18.30΄ Στρογγυλό τραπέζι – Συζήτηση

Συμμετέχουν:Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης ηθοποιός (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ), Παναγιώτης Δόϊκος καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Αλέξης Παπαχελάς δημοσιογράφος

Συντονίζει:Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Είσοδος ελεύθερη.