Ας σκοτώσουμε όλους τους δικηγόρους

Ας σκοτώσουμε όλους τους δικηγόρους

Θα μπορούσε να είναι προσωπική υπόθεση, μια δολοφονία σαν όλες τις άλλες. Για κάθε άνθρωπο υπάρχει κάποιος ενδεχόμενος δολοφόνος. Έρωτες, πάθη, οικογενειακές διαφωνίες, εκδίκηση, ζήλια, μια τυχαία ληστεία μπορεί να οπλίσουν το χέρι κάποιου και να  δολοφονηθεί ένας δικηγόρος. Είναι όμως ίδιος ο φόνος ενός δικηγόρου με τους άλλους?

Ανάμεσα στα εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να υπάρχει και εξειδικευμένη μορφή ανθρωποκτονίας, αυτή του δικηγόρου όπως αποδεικνύουν οι ειδήσεις ακόμη και οι πολύ πρόσφατες. Και όχι του προσώπου που τυχαίνει να είναι και δικηγόρος. Η δολοφονία κάποιου επειδή είναι δικηγόρος.  Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες. Και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Άλλωστε το έγραψε και ο Σαίξπηρ: ας σκοτώσουμε όλους τους δικηγόρους (William Shakespeare‘s Henry VI, Part 2, Act IV, Scene 2. The full quote is “The first thing we do, let’s kill all the lawyers”) Γνωστή φράση του Σέξπηρ αν και ιδιαίτερα αντιφατική και σχολιασμένη ( Gershman, Jacob. “To Kill or Not to Kill All the Lawyers? That Is the Question”. Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Retrieved 2016-03-01),  “‘Kill the Lawyers,’ A Line Misinterpreted”. The New York Times. 1990-06-17. ISSN 0362-4331. Retrieved 2016-03-01 κλπ).

Μόνο τα τελευταία χρόνια λοιπόν

  • Στην Κυπαρισσία δολοφονήθηκε ο δικηγόρος Σπύρος Ιωάννου .
  • Ο Ταχίρ Ελτσί, ένας από τους πιο επιφανείς φιλοκούρδους δικηγόρους, έδινε συνέντευξη τύπου. Λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Ελτσί έπεφτε νεκρός, την ώρα που η αστυνομία και Κούρδοι ακτιβιστές συγκρούονταν.
  • Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας ζήτησαν από τις κινεζικές αρχές εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, σχετικά με το θάνατο της δικηγόρου και ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Cao Shunli. Η Shunli αγωνιζόταν από το 2008 για μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, επηρεάζοντας πολλούς Κινέζους. Στις 14 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη από αξιωματούχους της χώρας, πριν από την επιβίβαση της σε πτήση από το Πεκίνο προς τη Γενεύη, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τύχη της ήταν άγνωστη για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι που αργότερα έγινε γνωστό ότι κατηγορήθηκε για προβοκάτσια.
  • Δικηγόρος εταιριών δολοφονείται πρόσφατα στην Ατλάντα βίαια http://abcnews.go.com/US/lawyer-targeted-broad-daylight-killing-police/story?id=46567899
  • Ο δικηγόρος U Ko Ni, σύμβουλος σε υψηλό επίπεδο της Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία δολοφονήθηκε βίαια με μία σφαίρα στο κεφάλι επιστρέφοντας από την Ινδονησία. Ο δικηγόρος αυτός ασχολείτο με την τροποποίηση του Συντάγματος της Myanmar  το Φεβρουάριο του 2017. Ενας συνάδελφός του δήλωσε ότι η σφαίρα αυτή δεν ήταν μόνον για εκείνον. Σκότωσε κάθε δικηγόρο.

Η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προξένησε μεγάλη συγκίνηση καθώς ήταν ένας γλυκός και συμπαθής άνθρωπος για τον οποίο πραγματικά δεν μπορούσε να υπάρξει καμία υποψία. Βία γι’αυτόν? Μια σφαίρα στην καρδιά? Άφωνος ο νομικός κόσμος διερωτάται. Η δολοφονία του δικηγόρου επειδή είναι δικηγόρος άλλη μια φορά.

Γιατί άραγε όμως η φαντασίωση της δολοφονίας των δικηγόρων εκφράσθηκε από το Σαίξπηρ? Και μάλιστα όλων?

Ίσως γιατί θεωρούνται από το κοινό αίσθημα ως υπεύθυνοι για τη μη απόδοση δικαιοσύνης, για την αθώωση κάποιου που θεωρούν ένοχο, για τη ματαίωση των προσδοκιών των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη.

Ίσως γιατί πάλι θεωρούν ότι είναι υπεύθυνοι για την απόδοση δικαιοσύνης που για πολλούς δεν είναι επιθυμητή.

Ίσως γιατί η δουλειά τους είναι η δικαιοσύνη από την πλευρά του ανθρώπου. Ίσως κυρίως αυτό το τελευταίο. Καθώς με τη δικαιοσύνη ασχολούνται και οι δικαστές και ο νομοθέτης και τόσοι άλλοι. Όμως το να στέκεσαι από την πλευρά του ανθρώπου, κατά τα ψέματα, συχνά σε ταυτίζει μαζί του. Είτε είναι ποινικά υπεύθυνος, είτε είναι οικονομικά ισχυρός…

Το μίσος στοχεύει στο δικηγόρο χωρίς κανένα εμπόδιο. Ο γιατρός ας πούμε κάποτε σώζει ζωές. Ο παπάς βοηθά στα της άλλης ζωής. Ο έμπορος ικανοποιεί τις επιθυμίες. Ο δικηγόρος τι κάνει?

Ο θάνατος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είναι  άδικος όπως ο θάνατος κάθε δικηγόρου που δολοφονείται. Είναι μια σφαίρα για κάθε δικηγόρο. Ο στόχος του δολοφόνου όμως δεν επιτυγχάνεται. Και όλους αν μας σκοτώσουν η δικαιοσύνη θα συνεχίσει να αποδίδεται βίαια, σκληρά, αλλά απλώς χωρίς εμάς. Η θεία δικαιοσύνη όπως ξέρουμε δεν γνωρίζει δικηγόρο. Μόνος βρίσκεσαι ενώπιον της αιώνιας δικαιοσύνης. Αρκεί για να εκβιάζεσαι λοιπόν για μια ολόκληρη ζωή.

Αν ο Σαίξπηρ πετύχαινε το όραμά του το δίχως άλλο πολλοί πιστεύουν και το δηλώνουν ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Μα την αλήθεια ίσως θα έπρεπε για μια στιγμή να το φαντασθούμε και να κάνουμε και τους άλλους να το φαντασθούν ιδίως αυτούς που εύχονται την εξαφάνιση του κλάδου. Η δικαιοσύνη θα συνέχιζε να αποδίδεται… απλώς χωρίς δικηγόρο, χωρίς καμία υπεράσπιση, χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής από αυτήν η οποία ως γνωστόν είναι και τυφλή.

Μιχάλη θα λείψεις σε όλους. Μαζί σου πήρες ένα κομμάτι από εμάς. Αυτό που πολλοί θέλουν να δολοφονήσουν.