μετωπική σύγκρουση για τη δικαιοσύνη

μετωπική σύγκρουση για τη δικαιοσύνη

Λίγα 24ωρα πριν από την κλήση της για εξηγήσεις από την πρόεδρο ΑΠ Β. Θάνου σχετικά με το αν ανέλαβε νόμιμα την έρευνα της υπόθεσης Βγενόπουλου (την οποία πρόσφατα αρχειοθέτησε), ο δικηγόρος της Γ. Τσατάνη, Θ. Σοφός, με αναφορά του προς την εισαγγελέα ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη, θέτει διάφορες νομικές ενστάσεις γύρω από την πειθαρχική εξέταση που διενεργεί αυτοπροσώπως η πρόεδρος ΑΠ.

Ταυτόχρονα με αφορμή όσα καταχωρίστηκαν στα πρακτικά της Βουλής και, επικαλούμενος ότι προέκυψαν νεότερα στοιχεία, ζητά να παραγγείλει η εισαγγελέας ΑΠ πειθαρχική προκαταρκτική κατεπειγόντως, ενώ αφήνει αιχμές και για υπόνοιες παραβίασης της μυστικότητας των πειθαρχιών ερευνών.

Αναφορά
Στην πολυσέλιδη αναφορά που ο Θ. Σοφός κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο (λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει ο νέος κύκλος αντιπαραθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή) επισημαίνεται ότι ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής (επόπτης των ερευνών για οικονομικά αδικήματα) έχει ήδη αποφανθεί ότι ορθά ανατέθηκε στη Γ. Τσατάνη η έρευνα της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Με αφορμή τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον της Γ. Τσατάνη από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος απέκρουσε τις σε βάρος του αιτιάσεις περί παρεμβάσεων στο έργο της, ο δικηγόρος της ζήτησε από την εισαγγελέα ΑΠ να διενεργήσει η ίδια πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση.

Κι αυτό για να πιστοποιηθεί από την Εισαγγελία ΑΠ αν είναι σύννομες ή όχι οι ενέργειες της ίδιας της Γ. Τσατάνη αλλά και της προέδρου ΑΠ και των εισαγγελέων Ιω. Αγγελή και Ελ. Ράικου (εισαγγελέως διαφθοράς) καθώς και όλων των εισαγγελικών λειτουργών που κάλεσε και εξέτασε ως μάρτυρες η πρόεδρος ΑΠ.

Στην αναφορά επισυνάπτονται οι δηλώσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο για στήσιμο επικοινωνιακής και βλακώδους σκευωρίας, και απέκρουσε τις καταγγελίες της Γ. Τσατάνη ως ανυπόστατες και αβάσιμες. Ιδιαίτερα επισημαίνεται το γεγονός ότι ο αν. υπουργός ανέφερε πως διενεργείται πειθαρχική έρευνα και για το αν νόμιμα μετείχε η Γ. Τσατάνη (και όχι ο εισαγγελέας δικαστικών συνδρομών Ι. Αγγελής) σε σύσκεψη Ελλήνων και Κυπρίων εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι, όπου η Γ. Τσατάνη δεν επέτρεψε τη συμμετοχή και παραγόντων του υπουργείου.

Με αφορμή και την επισήμανση αυτή, ο Θ. Σοφός υποστηρίζει ότι δημιουργείται εύλογη υπόνοια παραβίασης της μυστικότητας της πειθαρχικής διαδικασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόεδρος ΑΠ απέστειλε στη Γ. Τσατάνη κλήση για εξηγήσεις που είναι γενική και αόριστη, χωρίς να εξειδικεύει τι της καταλογίζεται ώστε να μπορεί να απαντήσει.

Μαζί με την κλήση τής κοινοποιήθηκαν και διάφορα έγγραφα (οι πανομοιότυπες επιστολές του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου Κ. Κληρίδη και του Κύπριου υπ. Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου), ένορκες καταθέσεις κ.λπ.

Στην αναφορά αναλύεται επίσης η νομολογία του ΑΠ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την αντικειμενική αμεροληψία που επιβάλλει να μην επιλαμβάνεται ο ίδιος δικαστής της εκδίκασης μιας υπόθεσης σε περισσότερα διαδικαστικά στάδια και για τους λόγους ευπρέπειας ή ευθιξίας που αποτελούν λόγο εξαίρεσής του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ