διαμεσολάβηση και διαιτησία

διαμεσολάβηση και διαιτησία

Την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης προάγει ο ΟΠΕΜΕΔ στις 11/11/.

 

Παρότι η διαμεσολάβηση, έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2010 με το νόμο 3898/2010, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση και την αποδοχή που έχει σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του θεσμού της διαμεσολάβησης  είναι να αποτελέσει ένα  εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις,  έξω από τις χρονοβόρες και δυσβάστακτες  οικονομικά διαδικασίες  της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Με άλλα λόγια η διαμεσολάβηση αποτελεί έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό εξωδικαστικό τρόπο αντιμετώπισης ιδιωτικών διαφορών.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά την τελετή  ανάληψης των καθηκόντων προ ολίγων 24ώρων επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης στους πρωταρχικούς σκοπούς  του είναι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και άλλες μορφές εξωδικαστικής επίλυσης».

Τώρα, ο Οργανισµός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, στις 19:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» των  εγκαταστάσεων  της ΔΕΘ ενημερωτική εκδήλωση για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, υπό τον γενικό τίτλο «Διαμεσολάβηση: Η θεσμική εξωδικαστική λύση».

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο ΟΠΕΜΕΔ, η ΔΕΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου  Ελλάδας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, την εκδήλωση θα προλογίσει ο  πρώην Πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ  Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μπουτάρης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης,  ο πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπυρίδων Μάμαλης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και ο  πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ενώ συντονιστής θα είναι ο  γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος.

Κατά τις εργασίες της εκδήλωσης να αναφερθούν  παραδείγματα υποθέσεων από την Ευρώπη και την Αμερική, που επιλύθηκαν δια μέσου της    διαμεσολάβηση χωρίς να φθάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Κάτι που καταδεικνύει ότι  ο θεσμός της διαμεσολάβησης  είναι   μία διαδικασία που προάγει τη συναίνεση έναντι της σύγκρουσης και της διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μέρων. Τέλος, στη συνέχεια θα υπάρξει προσομοίωση εμπορικής διαμεσολάβησης.